RM03 - δέκτης τόνων DTMF για τηλεχειρισμό 3 καναλιών

Ηλεκτρολογικός και ηλεκτρονικός αυτοματισμός για οικιακές ή επαγγελματικές εφαρμογές.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 623
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

RM03 - δέκτης τόνων DTMF για τηλεχειρισμό 3 καναλιών

Δημοσίευση από GeorgeVita »

RM03 - δέκτης τόνων DTMF για τηλεχειρισμό 3 καναλιών

Εικόνα

Γενική περιγραφή
Η κάρτα RM03 είναι ένα ηλεκτρονικό υποσύνολο για υλοποίηση τηλεχειρισμού 3 καναλιών μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή κινητού τηλεφώνου με χρήση τόνων DTMF. H RM03 ΔΕΝ είναι τελική συσκευή, προορίζεται για ενσωμάτωση από επαγγελματίες στο δικό τους προϊόν καθώς και για ραδιοερασιτεχνική χρήση με εφαρμογές τηλεχειρισμού στο σταθμό βάσης ή τον αναμεταδότη.

Χαρακτηριστικά
- σύνδεση σε τηλεφωνική γραμμή ή/και σε κινητό τηλέφωνο*
- 3-ψήφιος κωδικός εισόδου (απλή ρύθμιση σε διακόπτες dip switch)
- ρυθμιζόμενος αριθμός κουδουνισμών (για την τηλεφωνική γραμμή)
- 3 έξοδοι τηλεχειρισμού (2 μεταγωγικά ρελέ και 1 με απλή επαφή)
- 1 ψηφιακή είσοδος για αναφορά κατάστασης
- ηχητική επιβεβαίωση εκτέλεσης χειρισμών (με beeps)
- ηχητική αναφορά κατάστασης εξόδων και εισόδου (με beeps)
- τροφοδοσία 12Vdc/250mA
- διαστάσεις 86x66x20mm

* το κινητό τηλέφωνο πρέπει να έχει λειτουργία αυτόματης απάντησης κλήσης όταν έχουν συνδεθεί τα ακουστικά με μικρόφωνο (handsfree)

Περιγραφή λειτουργιών
Συνδέουμε την RM03 με τηλεφωνική γραμμή ή/και με κινητό τηλέφωνο (στην υποδοχή του handsfree). Ρυθμίζουμε τον κωδικό εισόδου και τον αριθμό κουδουνισμών στα dip switches. Ενεργοποιούμε την αυτόματη απάντηση στο κινητό τηλέφωνο.

Τροφοδοτούμε με 12Vdc, οι έξοδοι (ρελέ) είναι σε κατάσταση OFF.
Καλούμε την συνδεδεμένη τηλεφωνική γραμμή και μετά τον προκαθορισμένο αριθμό κουδουνισμών η RM03 θα απαντήσει στην κλήση με ένα μακρύ ήχο beep. Πληκτρολογούμε την 4-ψήφια εντολή. Η RM03 αλλάζει την κατάσταση των εξόδων και παράγει τους σχετικούς ήχους επιβεβαίωσης. Υπάρχουν εντολές για ενεργοποίηση, απενεργοποίηση ή στιγμιαία ενεργοποίηση (ON, OFF, PULSE) των εξόδων καθώς και 2 εντολές αναφοράς κατάστασης των εξόδων και της ψηφιακής εισόδου.

Για χειρισμό μέσω του συνδεδεμένου κινητού τηλεφώνου, καλούμε, περιμένουμε να πραγματοποιηθεί η σύνδεση, πληκτρολογούμε την 4-ψήφια εντολή και ακούμε τους ήχους επιβεβαίωσης.

Εντολές χειρισμού & ηχητικές σημάνσεις
Οι εντολές χειρισμού αποτελούνται από τον 3-ψήφιο κωδικό εισόδου συν το πλήκτρο της λειτουργίας που θέλουμε. Η RM03 παράγει διαφορετικούς ήχους επιβεβαίωσης ανάλογα με την λειτουργία που εκτελεί.

Στον παρακάτω πίνακα, όλες οι εντολές δείχνονται με υποθετικό κωδικό εισόδου “123”:

Εικόνα

Προγραμματισμός κωδικού εισόδου

Ο κωδικός εισόδου αποτελείται από 3 ψηφία που προγραμματίζονται στους διακόπτες dip switch 1-9 με δυαδική μορφή. Κάθε ψηφίο ρυθμίζεται σε 3 dip switch άρα έχουμε δυνατότητα ορισμού από 0 (000) έως 7 (111). Στην πλακέτα σημειώνονται βοηθητικά η “αξία” κάθε bit (4-2-1) και οι “ομάδες” των bit για κάθε ψηφίο (“A”, “B”, “C”). Ο παρακάτω πίνακας δείχνει όλους τους δυνατούς συνδυασμούς για κάθε ψηφίο:

Εικόνα

Ρύθμιση κουδουνισμών
Η RM03 απαντά αυτόματα σε κλήση στην τηλεφωνική γραμμή μετά από 1, 2, 4 ή 7 κουδουνισμούς ανάλογα με τη ρύθμιση που έχουμε κάνει στα dip switch 11 και 12:

Εικόνα

Παραδείγματα χειρισμών
Μετά την σύνδεση και με υποθετικό κωδικό εισόδου “123”:
- Πληκτρολογούμε “1231” για να ενεργοποιήσουμε το 1ο ρελέ. Ακούμε “beep”.
- Πατάμε “123*” ζητάμε αναφορά εξόδων, ακούμε “beep-beeeep-beeeep” και επιβεβαιώνουμε την κατάσταση στα ρελέ (ON-OFF-OFF).
- Με “1239” για στιγμιαία ενεργοποίηση του 3ου ρελέ (σαν μπουτόν), ακούμε “beep-beep-beep” (έγινε ON) και “beeeep-beeeep-beeeep” (θα γίνει OFF).
- Με “123#” ελέγχουμε την κατάσταση της ψηφιακής εισόδου. Ακούμε ένα συνεχόμενο ήχο όταν βρίσκεται σε λογικό “high” (ασύνδετη ή στα 5V) ή διακοπτόμενο ήχο αν είναι “low” (0V). Αυτή η είσοδος μπορεί να συνδεθεί σε άλλο σύστημα (θερμοστάτης, συναγερμός, ανιχνευτής τάσης δικτύου) αλλά πρέπει να προσέξετε τα αυστηρά όρια τάσης (low=0-0.5V και High=4.5-5V).
- Με “1230” θέτουμε όλα τα ρελέ σε κατάσταση OFF.

Σύνδεση σε κινητό τηλέφωνο
Η σύνδεση σε κινητό τηλέφωνο γίνεται από την υποδοχή του hands free προς τις επαφές S-G-M (Speaker, Ground, Microphone).

Εικόνα

Η RM03 δεν ελέγχει την κατάσταση του κινητού τηλεφώνου το οποίο πρέπει να έχει δυνατότητα αυτόματης απάντησης. Οι τόνοι DTMF και οι ήχοι επιβεβαίωσης μεταφέρονται από/προς την RM03 εφόσον επιτευχθεί η κλήση. Ο φορτιστής θα είναι διαρκώς συνδεδεμένος.

Στα σύγχρονα hands free με βύσμα “καρφί” 4 ακροδεκτών, θα βρείτε μιά από τις παρακάτω συνδεσμολογίες:

Εικόνα

Ρυθμίστε το κινητό για μέγιστη ένταση στα ακουστικά. Μέσω του τρίμερ RV1 θα ρυθμίσετε την ένταση των ήχων επιβεβαίωσης (χρησιμοποιήστε την εντολή “όλα OFF”, “1230” με τον μακρύ τόνο).

Αν ρυθμίσετε το κινητό για παραγωγή τόνων DTMF στο μεγάφωνο, μπορείτε να κάνετε τοπικό χειρισμό των ρελέ πατώντας τα πλήκτρα του.

Σύνδεση σε ραδιοερασιτεχνικό πομποδέκτη
Συνδέστε την έξοδο του μεγαφώνου στους ακροδέκτες S-G (Speaker, Ground) και ρυθμίστε το volume για μέγιστο πλάτος ήχου 0.2-1Vpp.

Σημειώσεις:
- το dip switch 10 δεν χρησιμοποιείται
- η ψηφιακή είσοδος μπορεί να συνδεθεί σε άλλο σύστημα (θερμοστάτης, συναγερμός, ανιχνευτής τάσης δικτύου) αλλά πρέπει να διασφαλιστούν τα αυστηρά όρια τάσης στις ψηφιακές καταστάσεις (low=0-0.5V και High=4.5-5V). Κακή χρήση μπορεί να καταστρέψει τον μικροεπεξεργαστή της RM03!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αυτοματισμός”