Οδήγηση λαμπτήρων με πολύπλεξη

Φωτιστικά, εφέ, υπολογισμοί.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 587
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

Οδήγηση λαμπτήρων με πολύπλεξη

Δημοσίευση από GeorgeVita »

Οδήγηση λαμπτήρων με πολύπλεξη

Η οδήγηση LED με πολύπλεξη είναι συνηθισμένη υπόθεση συνδέοντάς τα σε γραμμές και στήλες:

Εικόνα

Στο παραπάνω κύκλωμα έχουμε κοινές ανόδους στις γραμμές και κοινές καθόδους στις στήλες. Για να ανάψει το LED που είναι σημειωμένο με κόκκινο χρώμα θα βάλουμε θετική τάση στην γραμμή "Β" και αρνητική τάση στην στήλη "3". Για να εμφανίσουμε ένα σύμβολο στην οθόνη θα ανάψουμε τον κατάλληλο συνδυασμό LED με εφαρμογή τάσεων στις αντίστοιχες γραμμές και στήλες με "σάρωση" (κάθε συνδυασμός τάσεων θα εμφανίζεται για λίγο χρονικό διάστημα). Το άναμμα των LED με πολύπλεξη δημιουργεί θόρυβο στη συχνότητα της σάρωσης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν έχουμε μεγάλα ρεύματα στα LED, ενώ αποκλείεται για άναμμα λαμπτήρων.

Το παρακάτω κύκλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άναμμα λάμπας ή συστοιχίας LED μεγάλου ρεύματος χωρίς να δίνει τον αντίστοιχο θόρυβο στην τροφοδοσία:

Εικόνα

Το ρεύμα κατά την σάρωση περιορίζεται στο αναγκαίο για την οδήγηση του LED του optocoupler. Με τη χρήση του πυκνωτή 100nF στη βάση του optocoupler, εξαφανίζονται οι παλμοί στην οδήγηση των λαμπτήρων. Η σύνδεση των LED μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε κύκλωμα πολύπλεξης. Η μέγιστη ισχύς του λαμπτήρα καθορίζεται από το τρανζίστορ εξόδου. Με ένα BC327 μπορούμε να ανάψουμε λάμπα γύρω στα 3W.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φωτισμός”