Σελίδα 1 από 1

Ραδιοεξοπλισμός, Οδηγία RED, μερική απαγόρευση χρήσης CLONING SOFTWARE!

Δημοσιεύτηκε: 18 Ιούλ 2020, 01:19
από GeorgeVita
Οδηγία 2014/53/ΕΕ (RED)
Ολες οι ασύρματες συσκευές και τα παρελκόμενά τους ("ραδιοεξοπλισμός") διέπονται από την Οδηγία 2014/53/ΕΕ (2014/53/EC) ή απλουστευμένα R.E.D. (Radio Equipment Directive) και για να κυκλοφορήσουν στην αγορά πρέπει να συνοδεύονται από τη σχετική Δήλωση Συμμόρφωσης (Declaration of Conformity) στην οποία αναγράφονται οι βασικές απαιτήσεις και τα πρότυπα που στα οποία συμμορφώνεται η συσκευή.

Στην Οδηγία RED εμπεριέχονται οι υποχρεωτικές σημάνσεις CE, RoHS και το φυλλάδιο οδηγιών ασφαλούς χρήσης.


Το firmware περιλαμβάνεται στην Οδηγία RED
Σήμερα, σχεδόν όλος ο ραδιοεξοπλισμός ελέγχεται από μController μέσω του λειτουργικού προγράμματος (firmware) της συσκευής το οποίο είναι μέρος της και πρέπει να είναι σύμφωνο με την Οδηγία RED. Ομως, η αλλαγή του firmware ενδέχεται να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της συσκευής καθιστώντας την ΜΗ συμμορφούμενη με την Οδηγία RED! Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αλλαγή παραμέτρων λειτουργίας με χρήση των προγραμμάτων προγραμματισμού της συσκευής ("cloning software").

Συνήθως η αλλαγή του firmware διορθώνει σφάλματα στο πρόγραμμα λειτουργίας ή προσθέτει λειτουργικές ευκολίες. Αρκετές φορές όμως, χρησιμοποιείται και για την "αύξησης των επιδόσεων" με αλλαγή συχνοτήτων, ισχύος εξόδου κλπ.


Διαβούλευση της ΕΕ για διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή firmware
Αυτές τις μέρες, έως τις 14-ΣΕΠ-2020, υπάρχει διαβούλευση στην Ε.Ε. για διευκρινίσεις σχετικά με την πρωτοβουλία μεταφόρτωσης λογισμικού σε ραδιοεξοπλισμό.

Λέξεις κλειδιά: RED, 2014/53/EC, Update on Articles 3(3)(i) and 4
Βλέπε: https://ec.europa.eu/growth/sectors/ele ... rective_en
και το διευκρινιστικό κείμενο στα Ελληνικά: https://ec.europa.eu/docsroom/documents ... ons/native
του οποίου παραθέτω ένα τμήμα:
Πώς μπορεί το λογισμικό να επηρεάσει τη λειτουργία και τη συμμόρφωση του ραδιοεξοπλισμού;

Ενώ στο παρελθόν η τροποποίηση ραδιοεξοπλισμού απαιτούσε κάποια εμπειρογνωσία ή εργαλεία, ο σύγχρονος συμβατικός ραδιοεξοπλισμός, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι δρομολογητές, τα τηλεχειριστήρια, οι σταθμοί βάσης κ.λπ., μπορεί σήμερα να αναδιαρθρωθεί μέσω λογισμικού (συμπεριλαμβανομένου του υλικολογισμικού). Αυτό καθίσταται δυνατό χάρη στην υλοποίηση σε λογισμικό ηλεκτρονικών στοιχείων κατασκευής που ανήκαν κατά κανόνα στο υλισμικό (π.χ. δίοδοι, διακόπτες, μίκτες, φίλτρα, αποδιαμορφωτές). Οι ενισχυμένες επιδόσεις των έτοιμων προς χρήση ηλεκτρονικών ειδών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αρχική συμμόρφωση, η οποία είχε αποδειχθεί όταν ο ραδιοεξοπλισμός είχε διατεθεί στην αγορά της/του ΕΕ/ΕΟΧ.

Συγκεκριμένα, το λογισμικό μπορεί να διέπει ορισμένες πτυχές του ραδιοεξοπλισμού ή των στοιχείων κατασκευής του, ούτως ώστε i) να ενεργοποιεί/απενεργοποιεί περιφερειακές μονάδες ή στοιχεία κατασκευής (π.χ. ανεμιστήρες), ii) να επιτρέπει αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ή iii) να τροποποιεί την ισχύ εκπομπής του ραδιοεξοπλισμού, με αντίκτυπο στην ασφάλεια του εξοπλισμού. Καθώς τα τσιπ σετ και οι ηλεκτρονικές πλακέτες μπορούν να λειτουργούν σε διάφορες ζώνες συχνοτήτων, η αναφόρτωση λογισμικού σε ραδιοεξοπλισμό μπορεί να επιτρέψει τη λειτουργία του σε συχνότητες όπου δεν επιτρέπονται οι εκπομπές ή για τις οποίες απαιτείται άδεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σοβαρότητα του προβλήματος μπορεί να μεγεθυνθεί από το πολύ μεγάλο εύρος ζωνών συχνοτήτων στις οποίεςμπορεί να λειτουργήσει ο εξοπλισμός. Όταν ο ραδιοεξοπλισμός προορίζεται για πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η αναφόρτωση νέου λογισμικού μπορεί να αλλάξει τα δοκιμασμένα πρωτόκολλα και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ορθή λειτουργία των σχετικών συσκευών. Σε ακραίες περιπτώσεις, το νέο λογισμικό μπορεί να αλλάξει πλήρως τη σκοπούμενη ή εύλογα προβλέψιμη χρήση του εξοπλισμού. Μία από τις προϋποθέσεις για τις ανωτέρω εξελίξεις είναι το υλισμικό να είναι ευέλικτο ώστε να μπορεί να λάβει διαφορετικές ρυθμίσεις παραμέτρων ανάλογα με το λογισμικό που έχει αναφορτωθεί (συμπεριλαμβανομένου του υλικολογισμικού).

Με λίγα λόγια
Σύντομα θα υπάρξουν περιορισμοί ή/και απαγορεύσεις στην αλλαγή παραμέτρων λειτουργίας του ραδιοεξοπλισμού (συχνότητες, ισχύς, κλπ) όπως και στην "κατηγορία χρήσης" (ραδιοερασιτεχνικό ή επαγγελματικό), με πιθανή τη μερική απαγόρευση χρήσης των cloning software ή τον περιορισμό των δυνατοτήτων προγραμματισμού από τους κατασκευαστές!

Επίσης, ραδιοεξοπλισμός που έχει συμμόρφωση με την Οδηγία RED για ραδιοερασιτεχνική χρήση, δηλαδή για συγκεκριμμένες ζώνες συχνοτήτων, ΔΕΝ θα επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για επαγγελματική χρήση με απλό επαναπρογραμματισμό!

Re: Ραδιοεξοπλισμός, Οδηγία RED, μερική απαγόρευση χρήσης CLONING SOFTWARE!

Δημοσιεύτηκε: 01 Αύγ 2020, 17:16
από pez
- Όλο Τέτοια - Από-Απαγόρευση-Σε-Απαγόρευση -