Σελίδα 1 από 1

Διορθωτική επανεγκατάσταση Ubuntu με διατήρηση δεδομένων!

Δημοσιεύτηκε: 25 Οκτ 2016, 19:22
από GeorgeVita
Διορθωτική επανεγκατάσταση Ubuntu με διατήρηση δεδομένων!

Σε ένα δευτερεύον σύστημα δοκίμασα με επιτυχία μια διαδικασία πλήρους επανεγκατάστασης Ubuntu (η νέα πάνω από την παλιά) με διατήρηση όλων των δεδομένων μου. Βέβαια υπάρχουν κάποιες "τεχνικές υποσημειώσεις" οπότε προτείνεται για σχετικά έμπειρους χρήστες. Μετά την επανεγκατάσταση ΔΕΝ θα είναι ενεργές οι επιπλέον εφαρμογές που είχατε και θα πρέπει να εγκαταστήσετε πάλι όσες χρειάζεστε!

Ακολούθησα τις οδηγίες που υπάρχουν στο άρθρο:

Guide, How to re-install ubuntu keeping your data and settings (ubuntuforums.org)

που είναι μια αναλυτική περιγραφή του: Ubuntu Reinstallation (Ubuntu documentation)

Το ενδιαφέρον στη δική μου περίπτωση είναι ότι άλλαξα και την υπο-έκδοση από 32 bit σε 64 bit!

Συνολικά ο χρόνος που θα ασχοληθείτε είναι μικρότερος από το διάβασμα και τις δοκιμές που κάνατε για μια δύσκολη περίπτωση (λ.χ build και εγκατάσταση κλειστών drivers γραφικών με αποτέλεσμακαι ... να χαθεί το desktop).

Το βασικότερο σημείο της διαδικασίας είναι ότι κάνεις νέα εγκατάσταση με τα ίδια ακριβώς στοιχεία που έχει η "προβληματική εγκατάσταση" (username, pcname, Ubuntu version) χωρίς formatting του partition.
Οπωσδήποτε κρατήστε αντίγραφο από τα αρχεία σας που συνήθως βρίσκονται στο /home/ directory.
Μη ξεχάσετε να συμπεριλάβετε όλα τα κρυφά αρχεία γιατί περιέχουν ρυθμίσεις των εφαρμογών σας (τα βλέπετε με Menu > View > Show Hidden Files).

Συνοπτικά η διαδικασία όπως περιγράφεται στο ubuntuforums:

1. Σημειώστε όλα τα στοιχεία χρήστη και Η/Υ (login name, pcname, username, password)
2. Κρατήστε πλήρες αντίγραφο του /home directory
3. Σημειώστε ποιες εφαρμογές έχετε εγκαταστήσει και σαν είναι χρήσιμες πάλι
4. Εκκινήστε την διαδικασία εγκατάστασης από CD/USB ίδιου version (λ.χ. Ubuntu MATE 16.10)
>>> στο menu εγκατάστασης επιλέξτε "κάτι άλλο" ("something else")
>>> κάντε διπλό click στο partition "/", επιλέξτε ίδιο τύπο filesystem, επιλέξτε πάλι προσάρτηση "/" χωρίς format (do not format)
>>> συμπληρώστε τα ίδια σημεία που σημειώσατε στο βήμα#1 (χρήστης, όνομα υπολογιστή, password)
5. Στο τέλος της εγκατάστασης κάνετε επανεκκίνηση και πλήρη ενημέρωση (από το Software & Updates ή το τερματικό)
6. Εγκαταστήστε όσες εφαρμογές χρειάζεστε
7. Επανεκκίνηση και δοκιμή

Το αποτέλεσμα είναι μια εντελώς καθαρή εγκατάσταση χωρίς τα πιθανά σφάλματα από παλαιότερα "τριμαρίσματα". Επίσης θα έχουν απενεργοποιηθεί όσες εφαρμογές δεν χρειάζεστε πια, μειώνοντας τυχόν ασυμβατότητες μεταξύ πακέτων. Το ίδιο ισχύει για τις προαιρετικές ενημερώσεις (λ.χ. proposed) και τα αναπτυξιακά/δοκιμαστικά αποθετήρια λογισμικού (ppa). Ρυθμίστε πάλι μόνο όσα πραγματικά χρειάζεστε.

Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις των εφαρμογών σας υπάρχουν στα κρυφά αρχεία που κρατήσατε αντίγραφο στο σημείο #2.
Αρκετές φορές ένα απλό copy αυτών των αρχείων θα επαναφέρει την προηγούμενη λειτουργικότητα, αλλά καλύτερα συμβουλευτείτε σχόλια άλλων που το δοκίμασαν.

Σημείωση: το παραπάνω παράδειγμα αφορά εγκατάσταση με τα defaults (λ.χ. ένα γενικό partition "/" και όχι διαφορετικά για "/boot" και "/home"). Αν εσείς είχατε κάτι διαφορετικό, πρέπει να επαναλάβετε τις δικές σας ρυθμίσεις αλλά δεν θα επιλέξετε "formatting" εκεί που υπάρχουν τα δεδομένα σας!