DIY ALARM - σύστημα ασφαλείας "φτιάξε το εσύ"

Κυκλώματα για ανίχνευση, ενεργοποίηση, ενημέρωση για συναγερμό.
Αισθητήρια, χειρισμός, κεντρικός έλεγχος, τηλεειδοποίηση, κλπ.
(Δεν αφορά έτοιμα εμπορικά συστήματα!)
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 637
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

DIY ALARM - σύστημα ασφαλείας "φτιάξε το εσύ"

Δημοσίευση από GeorgeVita »

DIY ALARM - σύστημα ασφαλείας "φτιάξε το εσύ"

Ολο και πιο τακτικά ακούμε ιστορίες για δυσάρεστες "επισκέψεις" σε χώρους κατοικίας ή εργασίας. Μπορούμε να κάνουμε κάτι να αποτρέψουμε ή έστω να μειώσουμε την πιθανότητα να συμβεί κάτι και σ' εμάς;

Δουλειά του διαρρήκτη είναι να κλέψει και ως σωστός "επαγγελματίας" θα ενημερωθεί για τα συστήματα ασφαλείας, τις συνήθειές μας και θα οργανωθεί επιλέγοντας που, πως και πότε θα κάνει την "επίσκεψή" του.

Συνήθως η δική μας δουλειά δεν είναι η προστασία μας και ο χρόνος που ασχολούμαστε με την οργάνωση της ασφάλειας του χώρου μας δεν συγκρίνεται με το χρόνο του "επαγγελματία" ο οποίος είναι πάντα ένα βήμα μπροστά!

Το σχετικό προβάδισμα του "κακού" μπορούμε να το μειώσουμε ζητώντας βοήθεια από επαγγελματία εγκαταστάτη συστημάτων ασφαλείας ή αν "πιάνουν τα χέρια μας" να φτιάξουμε κάτι μόνοι μας. Σαν forum ηλεκτρονικής τεχνολογίας έχει νόημα να εξετάσουμε την περίπτωση "Σύστημα Ασφαλείας - Φτιάξε το εσύ (DIY)".

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτούμε ότι στο "σύστημα ασφαλείας" εμπεριέχονται οι παρακάτω ενέργειες:

- δεν προκαλώ (όχι πάντα ανοικτά παράθυρα και τιμαλφή σε κοινή θέα)
- αποτρέπω (ας φαίνεται ότι έχουμε λάβει κάποια μέτρα ασφαλείας)
- ασφαλίζω (κλειδώνω, ενεργοποιώ το σύστημα ασφαλείας)
- απομακρύνω (ανάβουν φώτα, χτυπάει η σειρήνα)
- ειδοποιούμαι (σειρήνα, τηλεειδοποίηση)

και πάνω απ' όλα ΖΩ μέσα στο χώρο που θα ασφαλίσω, δηλαδή η ασφάλισή μου δεν πρέπει να μειώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητάς μου! Τι νόημα έχει να φτιάξω ένα φρούριο και να ζω μέσα του σαν στρατιώτης ...

Μερικά θετικά στοιχεία του DIY συστήματος ασφαλείας είναι:
- χαμηλό κόστος
- εχεμύθεια
- δημιουργικότητα

Με την προτροπή "φτιάξε το εσύ" δεν εννοώ απαραίτητα να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε τα πάντα από την αρχή. Ανάλογα με τις δυνατότητές μας μπορούμε να ξεκινήσουμε από την επιλογή του είδους και του σημείου τοποθέτησης των αισθητηρίων, να αγοράσουμε τα επιμέρους εξαρτήματα, τον πίνακα, μια αυτόνομη σειρήνα και να κάνουμε την εγκατάσταση. Χρειάζεται λίγη ευρηματικότητα στην τοποθέτηση των αισθητηρίων μιας και δεν θα έχουμε την πείρα του εγκαταστάτη αλλά η διαφορετική λύση που θα υιοθετήσουμε ίσως κάνει το σύστημα μη προβλέψιμο άρα πιο ασφαλές.

Παρακάτω σημειώνω μερικές ιδέες και τεχνικά στοιχεία που αφορούν τα συστήματα ασφαλείας και τους διάφορους τρόπους συνδεσμολογίας για γενική βοήθεια, προβληματισμό και συζήτηση στο θέμα.

Συνοπτικά ένα σύστημα ασφαλείας αποτελείται από εξαρτήματα για:
- Αισθητήρια: επαφές, ραντάρ, παγίδες
- Χειρισμός/ενδείξεις: ON/OFF, πληκτρολόγιο, χάρτης/κάτοψη, τηλεχειρισμός
- Απομάκρυνση: σειρήνα, buzzer, φάρος
- Ειδοποίηση: τηλέφωνο, τηλεειδοποίηση
- Αυτονομία ενέργειας: μπαταρίες, UPS, φορτιστής
- Κεντρικός έλεγχος: πίνακας με πλακέτα συνδέσεων και πρόγραμμα διαχείρισης σε μC
- Καλωδίωση: συνδέσεις μεταξύ τμημάτων του συστήματος


Καλωδίωση

Ξεκινώντας από την σύνδεση των επιμέρους τμημάτων του συστήματος ασφαλείας θεωρώ ότι η χρήση καλωδίων υπερτερεί της ασύρματης ζεύξης σε κόστος, ασφάλεια, μηδαμινή συντήρηση και απλό έλεγχο ή αποκατάσταση βλάβης.
DIY=ΚΑΛΩΔΙΟ ή "Τι τα θέλουμε τ' ασύρματα όταν έχουμε τα σύρματα!" (Τάδε έφη CB129)

Τα καλώδια είναι τμήμα του συστήματος και πρέπει να τα επιλέξετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της πλακέτας κεντρικού ελέγχου οπότε αν τη σχεδιάζετε εσείς θα λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του καλωδίου σε μεγάλο μήκος (αντίσταση, αυτεπαγωγή, χωρητικότητα) και την προστασία από κοντινές πήγες θορύβου (μοτέρ, DECT, WiFi, διάφορες εκπομπές). Μια χάντρα φερίτη "κόβει" τα περισσότερα σήματα RF.

Πολλοί κατασκευαστές προτείνουν τηλεφωνικό καλώδιο (συνεστραμμένο ζεύγος) ή καλώδιο δικτύου Η/Υ (UTP) ενώ η κλασική μέθοδος είναι θωρακισμένο καλώδιο με 4-10 πολύκλωνους αγωγούς. Υπολογίστε ότι αν τροφοδοτήσετε ενεργό αισθητήριο ή σειρήνα θα περνά ρεύμα 0.5-1Α από τις γραμμές τροφοδοσίας/φόρτισης. Μεγαλύτερες αποστάσεις θέλουν μεγαλύτερο καλώδιο. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο καλώδιο για κάθε αισθητήριο, δηλαδή αν καλύπτεστε με 4 αγωγούς μη χρησιμοποιείται καλώδιο 10 αγωγών!

Εικόνα

Ασφαλέστερο και καλαίσθητο είναι το "χωνευτό" καλώδιο. Δώστε μεγάλη προσοχή στις συνδέσεις! Οι περισσότεροι ψευδοσυναγερμοί οφείλονται σε κακή επαφή ή κομμένα καλώδια ακόμη και επάνω στην κλέμμα σύνδεσης! Τα λεπτά πολύκλωνα καλώδια ίσως θέλουν γάνωμα ή φερρούλες (μικρά μεταλλικά σωληνάκια) στην άκρη τους. Αν τοποθετήσετε αντιστάσεις τερματισμού ή διευθυνσιοδότησης (βλέπε παρακάτω) κολλήστε τις στο καλώδιο με κολλητήρι και προστατέψτε τις συνδέσεις από την υγρασία (σιλικόνη ή θερμοσυστελλόμενο με κόλλα).

Εικόνα


Αισθητήρια

Στα αισθητήρια συμπεριλαμβάνονται όλα τα εξαρτήματα που θα μας ειδοποιήσουν για την παραβίαση του χώρου και μπορεί να είναι διακόπτες, μαγνητικές επαφές, κρουστικοί/κραδασμικοί αισθητήρες, ραντάρ, φωτοκύτταρα, βαρυτικοί διακόπτες, κλπ. Ολα αυτά τοποθετούνται περιμετρικά και εσωτερικά του χώρου φύλαξης, λειτουργούν ανεξάρτητα ή ομαδοποιούνται σε ζώνες. Πολλές ζώνες δημιουργούν ομάδες οι οποίες ενεργοποιούνται κατά βούληση ανάλογα με τις συνθήκες λ.χ. όλες οι ομάδες ενεργές όταν λείπουν όλοι από το χώρο ή ενεργές μόνο οι περιμετρικές ομάδες όταν είμαστε μέσα στο κτήριο αλλά θέλουμε φύλαξη εξωτερικού χώρου.

Το πιο απλό αισθητήριο είναι ο μηχανικός ή μαγνητικός διακόπτης (ή "επαφή") που μας ενημερώνει ότι άνοιξε μια πόρτα ή ένα παράθυρο. Η συνηθισμένη συνδεσμολογία των αισθητηρίων είναι "σε σειρά με κλειστή επαφή στην ηρεμία". Το κλασσικό σύστημα ελέγχει αν διακόπηκε το κύκλωμα σε ένα κλάδο. Συνήθως ένας κλάδος επαφών είναι και μια ζώνη του συστήματος ασφαλείας.

Εικόνα

Ανίχνευση κομμένου/βραχυκυκλωμένου καλωδίου<br>
Για να αναβαθμίσουμε λίγο την διαδικασία ελέγχου μπορούμε να τοποθετήσουμε:
1. παράλληλα σε κάθε επαφή μια αντίσταση (συνήθως 2-4.7ΚΩ)
2. στο πιο απομακρυσμένο αισθητήριο του κλάδου μια αντίσταση τερματισμού σε σειρά (R-EOL συνήθως 1-2.4ΚΩ)
Με αυτό τον τρόπο το σύστημα αντιλαμβάνεται επιπλέον το κόψιμο ή το βραχυκύκλωμα στο καλώδιο του κλάδου.

Εικόνα

Ανίχνευση παραβίασης αισθητηρίων (tamper)
Τα ενεργά αισθητήρια (ραντάρ, φωτοκύτταρα, κλπ) οι σειρήνες καθώς και μερικοί σύνθετοι διακόπτες έχουν ενσωματωμένο έναν επιπλέον ελατηριωτό διακόπτη για έλεγχο της παραβίασης του ίδιου του αισθητηρίου/σειρήνας και ονομάζεται επαφή <b>tamper</b>. Αν έχετε μοναδική πρόσβαση στο χώρο και δεν φοβάστε "δολιοφθορές" (δηλαδή να πάει κάποιος να χαλάσει το αισθητήριο όταν δεν είναι ενεργό το σύστημα ασφαλείας) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το tamper σαν απλό διακόπτη σε σειρά με το υπόλοιπο κύκλωμα του κλάδου.

Εικόνα

24ωρη ζώνη tamper
Αν υπάρχει πιθανότητα να "επέμβουν" και να αλλοιώσουν τον τρόπο λειτουργίας των αισθητηρίων, καλύτερα όλα τα tamper να μπουν σε σειρά υλοποιώντας μια ζώνη που θα ελέγχεται σε 24ωρη βάση (δηλαδή θα σημάνει κάποιο είδος συναγερμού όταν παραβιαστεί οποιοδήποτε αισθητήριο).

Διευθυνσιοδότηση αισθητηρίων και tamper
Επιπλέον αναβάθμιση είναι να τοποθετήσουμε διαφορετικές τιμές αντιστάσεων ακριβείας παράλληλα σε κάθε επαφή έτσι ώστε η αντίσταση του κλάδου να μεταβάλλεται διακριτά και συγκεκριμένα στο άνοιγμα κάθε διακόπτη (διευθυνσιοδότηση αισθητηρίων). Με το κατάλληλο κύκλωμα στην πλακέτα κεντρικού ελέγχου θα ξέρετε ακριβώς πια επαφή ή tamper έχει ενεργοποιηθεί! Ενα καλό σύστημα τηλεχειρισμού ή τηλεειδοποίησης θα μπορεί να σας ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Εικόνα

Αποφυγή ψευδοσυναγερμών
Κατά την τοποθέτηση των αισθητηρίων είναι εξίσου σημαντικό να "πιάνουν" μόνο την παραβίαση και να μη δίνουν ψευδοσυναγερμούς! Ελέγξτε ότι οι τυχόν κραδασμοί στις πόρτες δεν ενεργοποιούν την επαφή. Θερμά/ψυχρά ρεύματα αέρα, κινούμενες βαριές κουρτίνες ή απότομο ηλιακό φως ίσως ενεργοποιούν/τυφλώνουν τα ραντάρ.

Πληκτρολόγια

Τα πληκτρολόγια συνδέονται με 4 καλώδια: V+, 0V, D+, D-

Τα σύγχρονα συστήματα υλοποιούν "bus" με δύο καλώδια δεδομένων (D+ και D-) για σύνδεση πολλών πληκτρολογίων παράλληλα. Πάντα τοποθετούμε το "βασικό" πληκτρολόγιο με τον μικρότερο α/α (Keypad#0 ή Keypad#1 ανάλογα με το ποιος είναι ο μικρότερος επιτρεπτός α/α). Η επαφή "tamper" συνδέεται εσωτερικά. Μερικές φορές υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης και μιας επαφής (λ.χ. ή κοντινότερη πόρτα) στο πληκτρολόγιο. Προσπαθήστε να έχετε την καλωδίωση του πληκτρολογίου με τον πίνακα όσο τον δυνατόν "αόρατη και απροσπέλαστη" και είναι καλή ιδέα να μη χρησιμοποιήσετε τον "τυπικό χρωματισμό" στην καλωδίωσή του.

Σημείωση: Αν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης "μπουτόν αφοπλισμού" στο πληκτρολόγιο (συνήθως μεταξύ καλωδίων D+/D-), καταργήστε την με κατάλληλο προγραμματισμό της κεντρικής πλακέτας γιατί η λειτουργία αυτή μετατρέπεται σε "κερκόπορτα" όλου του συστήματος!
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 637
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

DIY ALARM - σύστημα ασφαλείας "κάν' το μόνος σου" (2)

Δημοσίευση από GeorgeVita »

Απομάκρυνση (σειρήνα, buzzer, φάρος)

Σαν βασικό μέσο απομάκρυνσης του εισβολέα τοποθετούμε "θορυβώδη" εξαρτήματα όπως σειρήνες και buzzers. Ενα η περισσότερα εξαρτήματα συνδέονται με την πλακέτα κεντρικού ελέγχου και ενεργοποιούνται κατόπιν εντολής ή αυτόνομα όταν αντιληφθούν πρόβλημα στην τροφοδοσία ή στα καλώδια σύνδεσης. Βασικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: απλά και αυτόνομα

Απλά buzzers/σειρήνες
Η πιο απλή και φθηνή μορφή σειρήνας/buzzer έχει 2 καλώδια σύνδεσης και όταν τροφοδοτηθεί παράγει τον ήχο της. Στο εσωτερικό της απλής σειρήνας/buzzer βρίσκονται το κύκλωμα παραγωγής ήχου μια απλή ενίσχυση και ένα μεγάφωνο ή πιεζοηλεκτρικό στοιχείο. Κάποια πιεζοηλεκτρικά buzzers περιέχουν όλο το κύκλωμα εντός του buzzer. Η τάση τροφοδοσίας τους δεν είναι κρίσιμη, συνήθως λειτουργούν με 9-15V και ρεύμα λειτουργίας 200-700mA.

Απλή σειρήνα με tamper και flash
Σε μιά απλή σειρήνα/buzzer μπορεί ακόμη να υπάρχει ελατηριωτός διακόπτης για ανίχνευση παραβίασης του κουτιού της (tamper) ή και οπτικές ενδείξεις τύπου flash που ανάβουν κατά το συναγερμό.

Εικόνα

Σύνδεση απλής σειρήνας
Η απλή σειρήνα θέλει τάση για να ηχήσει. Συνδέουμε διαρκώς το V+ και διακόπτουμε το 0V ή το αντίθετο. Στις περισσότερες πλακέτες κεντρικού ελέγχου υπάρχει έξοδος SIREN+ (BELL+) και SIREN- (BELL-). Ελέγξτε αν η δυνατότητα παροχής ρεύματος στην έξοδο SIREN (BELL) καλύπτει το ρεύμα λειτουργίας της σειρήνας μαζί με το flash (εάν έχει). Αν το ρεύμα της εξόδου δεν αρκεί συνδέστε ένα εξωτερικό ρελέ. Προσοχή: αν ασφαλίσετε τα καλώδια με απλές ασφάλειες και καούν η απλή σειρήνα δεν θα λειτουργήσει!

Η σύνδεση του tamper γίνεται σε ανεξάρτητη είσοδο "Siren/Bell Tamper" ή σε σειρά με τα υπόλοιπα tamper. Ακολουθήστε την ίδια φιλοσοφία τοποθέτησης αντιστάσεων τέλους γραμμής (R-EOL) ή διευθυνσιοδότησης.

Σειρήνες με αυτονομία ενέργειας
Οι "αυτόνομες" σειρήνες είναι οι πιο διαδεδομένες και τοποθετούνται σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Ενσωματώνουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία, κύκλωμα φόρτισης, τροφοδοτικό και κύκλωμα λογικού ελέγχου διαφόρων καταστάσεων λειτουργίας με ανίχνευση προβλημάτων. Ενα μπλοκ διάγραμμα τέτοιας σειρήνας είναι παρακάτω:

Εικόνα

Επιπλέον υπάρχουν ενδεικτικά λειτουργίας και λαμπάκι flash. Εκτός από την καλωδίωση της αυτόνομης σειρήνας χρειάζονται και κάποιες ρυθμίσεις σε jumpers, μεταγωγούς ή ποτενσιόμετρα για τα οποία είναι απαραίτητο να διαβάσετε το εγχειρίδιο εγκατάστασης που τη συνοδεύει.

Σύνδεση αυτόνομης σειρήνας
Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή! Παρακάτω θα βρείτε σχόλια και σημειώσεις για τις περισσότερες περιπτώσεις:

Σύνδεση τροφοδοσίας
Μια αυτόνομη σειρήνα λειτουργεί από την μπαταρία της. Η σύνδεση τροφοδοσίας 12-15VDC είναι για την φόρτιση της εσωτερικής μπαταρίας και για έλεγχο της τάσης του κεντρικού συστήματος. Αυτή η γραμμή έχει περιορισμένο ρεύμα κατανάλωσης (συνήθως έως 300mA) και μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με άλλα ενεργά περιφερειακά που χρειάζονται τάση (λ.χ. ραντάρ) εφόσον το άθροισμα των καταναλώσεων είναι εντός των ορίων της σχετικής παροχής AUX. Αν υπερβαίνουμε το όριο βάζουμε εξωτερικό ρελέ για τροφοδότηση από κεντρικότερο σημείο παροχής τάσης.

Σύνδεση tamper
Υπάρχουν ένας οι δύο ελατηριωτοί διακόπτες tamper για ανίχνευση ανοίγματος του κουτιού ή αφαίρεσης όλης της σειρήνας από τον τοίχο. Η σύνδεση του tamper γίνεται σε ανεξάρτητη είσοδο "Siren/Bell Tamper" ή σε σειρά με τα υπόλοιπα tamper. Ακολουθήστε την ίδια φιλοσοφία τοποθέτησης αντιστάσεων τέλους γραμμής (R-EOL) ή διευθυνσιοδότησης.

Σύνδεση οπτικής ένδειξης ή/και flash
Ανάλογα με τον τύπο της αυτόνομης σειρήνας μπορείτε να συνδέσετε τις οπτικές ενδείξεις στην κεντρική πλακέτα ελέγχου ή τοπικά. Οι ενδείξεις θα ανάβουν διαρκώς, στην ενεργοποίηση του συστήματος ή κατά τον συναγερμό. Μερικές σειρήνες αφήνουν την οπτική ένδειξη ως "μνήμη συναγερμού" για να το δούμε πριν μπούμε πάλι στο φυλασσόμενο χώρο. Σκεφτείτε ότι υπάρχει ένδειξη μόνο κατά την ενεργοποίηση θα γνωρίζουν οι "επισκέπτες" πότε ασφαλίζεστε ενώ αν ανάβει διαρκώς θα ξέρουν ότι έχετε σύστημα συναγερμού και που βρίσκεται η μία σειρήνα. Ενεργείτε κατά βούληση.

Σύνδεση εντολής ενεργοποίησης σειρήνας
Οι αυτόνομες σειρήνες μπορούν να ενεργοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Κάποιοι κατασκευαστές τους ενσωματώνουν όλους ενώ κάποιοι προτιμούν μόνο έναν ή δύο. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή για να βρείτε "πως βαράει" η δική σας σειρήνα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε συνδέσει την τροφοδοσία (V+ και 0V) και το tamper.

Χρειάζεται μία μέθοδος ενεργοποίησης σειρήνας από τις παρακάτω:

α. Ενεργοποίηση με εντολή +
Η σειρήνα θα ηχήσει όταν δώσουμε +12V σε ένα ακροδέκτη που ονομάζεται S+ ή GO+ ή ΕΝ+ κλπ.
Βρίσκουμε ποια έξοδος στην κεντρική πλακέτα δίνει +12V όταν έχουμε κατάσταση συναγερμού και συνδέουμε εκεί το αντίστοιχο ακροδέκτη της σειρήνας. Μερικές φορές αρκεί η σύνδεση στο SIREN+ (BELL+).

β. Ενεργοποίηση με εντολή -
Η σειρήνα θα ηχήσει όταν δώσουμε 0V (GND) σε ένα ακροδέκτη που ονομάζεται S- ή GO- ή ΕΝ- κλπ.
Βρίσκουμε ποια έξοδος στην κεντρική πλακέτα δίνει 0V (GND) όταν έχουμε κατάσταση συναγερμού και συνδέουμε εκεί το αντίστοιχο ακροδέκτη της σειρήνας. Μερικές φορές αρκεί η σύνδεση στο SIREN- (BELL-). Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τις προγραμματιζόμενες εξόδους (O1, OUT1, PGM, PO1, κλπ.) οι οποίες δίνουν έξοδο ανοικτού συλλέκτη (OC) και ταυτόχρονα ορίζουμε αυτή την έξοδο ως "έξοδο σειρήνας". Οι προγραμματιζόμενες έξοδοι παρέχουν περιορισμένο ρεύμα το οποίο αρκεί για αυτή την "εντολή".

γ. Ενεργοποίηση με "κόψιμο" +
Η σειρήνα έχει συνδεθεί με καλώδιο που έχει τάση +12V και παραμένει σε αναμονή (Stand By). Αν η σύνδεση αυτή διακοπεί έχουμε συναγερμό. Η διακοπή μπορεί να γίνει με ενέργεια της κεντρικής πλακέτας ή αν κοπεί το καλώδιο ελέγχου. Η είσοδος αυτή στη σειρήνα ονομάζεται STB+, SB+, κλπ. (βλέπε οδηγίες κατασκευαστή).

δ. Ενεργοποίηση με "κόψιμο" -
Η σειρήνα έχει συνδεθεί με καλώδιο που έχει τάση 0V (GND) και παραμένει σε αναμονή (Stand By). Αν η σύνδεση αυτή διακοπεί έχουμε συναγερμό. Η διακοπή μπορεί να γίνει με ενέργεια της κεντρικής πλακέτας ή αν κοπεί το καλώδιο ελέγχου. Η είσοδος αυτή στη σειρήνα ονομάζεται STB-, SB-, κλπ. (βλέπε οδηγίες κατασκευαστή). Στην κεντρική πλακέτα η σύνδεση θα γίνει σε μία προγραμματιζόμενη έξοδο ανοικτού συλλέκτη (O1, OUT1, PGM, PO1, κλπ.) με κατάλληλο ορισμό για απενεργοποίηση αυτής της εξόδου όταν έχουμε συναγερμό (δεν θα δίνει 0V).

Αυτόματη ενεργοποίηση με αφαίρεση ή πτώση τάσης τροφοδοσίας
Σε περίπτωση που η τάση τροφοδοσίας πέσει κάτω ένα όριο (λ.χ. 9V) η σειρήνα θεωρεί ότι υπάρχει δολιοφθορά και μπαίνει σε κατάσταση "ειδοποίησης" αυτομάτως.

Ρύθμιση χρόνου ηχητικής σήμανσης σειρήνας
Ο χρόνος που θα διαρκέσει κάθε ειδοποίηση ή συναγερμός ρυθμίζεται μέσω jumpers, μεταγωγών ή ποτενσιομέτρων στην πλακέτα της σειρήνας. Συνήθως υπάρχουν διαφορετικοί χρόνοι για τις "δολιοφθορές" (tamper, διακοπή τάσης) και το "συναγερμό". Ρυθμίστε τους χρόνους ανάλογα με την περιοχή του χώρου ασφάλισης με μικρότερους χρόνους στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Θυμηθείτε ότι ο θόρυβος είναι για άμεση απομάκρυνση του "επισκέπτη και όχι για να ειδοποιηθούμε εμείς αν βρισκόμαστε μακριά.

Επιπλέον σειρήνα ή φάρος
Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε 2η σειρήνα ή εξωτερικό φάρο με την ίδια "εντολή" εφόσον ελέγξουμε τα κυκλώματα των επιπλέον εξαρτημάτων μη τυχόν και ακυρώνουν την εντολή. Αν δεν είμαστε σίγουροι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική προγραμματιζόμενη έξοδο ή ένα ρελέ για απομόνωση κυκλωμάτων.

Χρήση ρελέ στη συνδεσμολογία
Η καλύτερη λύση είναι να αποφύγουμε τη χρήση εξωτερικών ρελέ και να βρούμε πως λειτουργεί η κεντρική πλακέτα ελέγχου (αν την σχεδιάσαμε εμείς ξέρουμε!). Αν τελικά δεν είναι συμβατά τα εξαρτήματα θα χρησιμοποιήσουμε κάποια από τις παρακάτω συνδεσμολογίες για "ενίσχυση ρεύματος" ή αντιστροφή κατάστασης επαφής (NO <-> NC). Πρέπει να υπολογίσουμε τι θα γίνει σε περίπτωση πτώσης τάσης ή κομμένου καλωδίου (χωρίς τάση το ρελέ είναι στη θέση ηρεμίας συνδέοντας τις επαφές COM και NC).

Εικόνα

Στο παραπάνω κύκλωμα το ρελέ οδηγείται από την έξοδο OUT (ανοικτού συλλέκτη). Οταν η έξοδος OUT είναι ενεργή δηλαδή το εσωτερικό τρανζίστορ "γειώνει" το σημείο OUT για να κλείσει εξωτερικό κύκλωμα, το ρελέ συνδέει τις επαφές COM και NO. Σε αντίθετη περίπτωση το ρελέ είναι σε ηρεμία συνδέοντας τις επαφές COM και NC. Η ανάστροφη δίοδος προστατεύει την έξοδο της πλακέτας κεντρικού ελέγχου. Προσέξτε την πολικότητα της διόδου!

Εφόσον η έξοδος SIREN/BELL ενεργοποιείται σταθερά στην κατάσταση συναγερμού, δηλαδή δίνει +12V στο SIREN+ (BELL+) και 0V/GND στο SIREN- (BELL-) μπορούμε να συνδέσουμε το εξωτερικό ρελέ (πηνίο 12V) όπως στο παρακάτω κύκλωμα:

Εικόνα

Οταν ενεργοποιηθεί η έξοδος SIREN/BELL το ρελέ θα συνδέσει τις επαφές COM και NO. Στην ηρεμία είναι συνδεδεμένες οι επαφές COM και NC. Επειδή οι επαφές είναι ελεύθερες μπορούμε να δημιουργήσουμε όλα τα κυκλώματα ενεργοποίησης αυτόνομης σειρήνας:

Εικόνα

Ελεγχος και αλλαγή μπαταριών
Τακτικά ακούμε να ηχούν σειρήνες σε διακοπή ρεύματος. Αυτό δεν είναι σωστό και απλά σημαίνει ότι έχει χαλάσει η μπαταρία του συστήματος συναγερμού που τροφοδοτεί την κεντρική πλακέτα και από εκεί την σειρήνα. Η σειρήνα θεωρεί ότι "κόπηκε" το καλώδιο τροφοδοσίας της και ειδοποιεί για την δολιοφθορά. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες καλό είναι να ελέγχονται ή και να αλλάζονται προληπτικά κάθε 3 χρόνια.
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 637
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

DIY ALARM - σύστημα ασφαλείας "κάν' το μόνος σου" (3)

Δημοσίευση από GeorgeVita »

Τεχνικές σημειώσεις για κατανόηση της λειτουργίας και αύξηση της αξιοπιστίας

Πως γίνεται αντιληπτό το κομμένο ή το βραχυκυκλωμένο καλώδιο από την κεντρική μονάδα ελέγχου;

Ας φανταστούμε την πιο απλή περίπτωση μία επαφή συνδεδεμένη με ένα ζεύγος καλωδίου σε μία είσοδο ("ζώνη") του συστήματος συναγερμού.
Οταν η επαφή είναι κλειστή σημαίνει "ηρεμία" και όταν ανοίξει έχουμε "παραβίαση". Αν κοπεί το καλώδιο είναι σαν να άνοιξε η επαφή άρα έχουμε "παραβίαση" όταν είναι οπλισμένο το σύστημα. Αν όμως βραχυκυκλώσουμε το καλώδιο σε οποιοδήποτε σημείο η "παραβίαση" δεν θα ανιχνευτεί ποτέ άσχετα αν ανοίξει η επαφή (λ.χ. ανοίξει ένα παράθυρο).

Με την τοποθέτηση αντίστασης τερματισμού γραμμής σε σειρά με την επαφή και κοντά της (εκεί θεωρούμε ότι είναι το τέλος) μετράμε το ρεύμα που ρέει στον κλάδο. Αν έχουμε βραχυκύκλωμα στο καλώδιο το ρεύμα θα ξεπεράσει το κανονικό όριο άρα θα ανιχνεύσουμε "παραβίαση γραμμής".

Αν βάλουμε αντίσταση παράλληλα με την επαφή, θέτουμε ελάχιστο όριο στο ρεύμα της γραμμής. Τώρα η "παραβίαση" δεν είναι ανοικτό κύκλωμα αλλά το ρεύμα που ρέει από τις δύο σε σειρά αντιστάσεις. Αν το καλώδιο κοπεί θα έχουμε μηδενισμό ρεύματος άρα "παραβίαση γραμμής". Οι "παραβιάσεις γραμμής" μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα από τον "οπλισμό" του συστήματος.

Με την απλή επαφή (χωρίς αντιστάσεις) ανιχνεύουμε 2 καταστάσεις: ρεύμα, όχι ρεύμα
Με την αντίσταση τερματισμού ανιχνεύουμε "υπερβάλλον ρεύμα", με αντίσταση παράλληλα στην επαφή ανιχνεύουμε "μηδενικό ρεύμα" ενώ οι δύο αρχικές καταστάσεις οριοθετούνται σε ενδιάμεσα όρια ροής ρεύματος.

Η "ροή ρεύματος" μετατρέπεται εύκολα σε τάση για μέτρηση από μC με A/D:

Εικόνα

Υπάρχουν 4 περιπτώσεις: ανοικτή επαφή, κλειστή επαφή, κομμένο καλώδιο και βραχυκυκλωμένο καλώδιο

Εικόνα

Αν υποθέσουμε τροφοδότηση της γραμμής με 5VDC μέσω αντίστασης 1ΚΩ, η τάση που θα μετρήσει το A/D στα άκρα της γραμμής θα μεταβάλλεται ανάλογα με το διαιρέτη τάσης που δημιουργείται μαζί με την συνολική αντίσταση στη γραμμή.

Ως "βραχυκύκλωμα" της γραμμής εννούμε τη βλάβη ή την δολιοφθορά που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ΜΗ ανίχνευση παραβίασης. Οι αντιστάσεις των επαφών και των καλωδίων θεωρούνται αμελητέες αλλά πρέπει να είναι κάτω από τα όρια που αναφέρουν οι κατασκευαστές των συστημάτων. Αυτοί προσδιορίζουν τις τιμές των αντιστάσεων τερματισμού/παραλληλισμού. Μερικές φορές ορίζουν διαφορετικές τιμές αντιστάσεων παραλληλισμού για διπλασιασμό των αισθητηρίων ανά είσοδο. Σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες εγκατάστασης/προγραμματισμού έχουν τη "σωστή" πληροφορία.


Που τοποθετούμε τις αντιστάσεις παραλληλισμού ("επαφής") και τέλους γραμμής ("EOL");

Τοποθετούμε τις αντιστάσεις στο κατάλληλο σημείο δηλαδή όσο κοντά στην επαφή για τον παραλληλισμό της ή στο πραγματικό "τέλος" της γραμμής, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον κεντρικό πίνακα. Εννοείται ότι λαμβάνουμε υπόψη που είναι τα πιθανά προσβάσιμα σημεία για "δολιοφθορά", σκεφτόμαστε τι θα γίνει στο κύκλωμα αν κοπεί ή βραχυκυκλωθεί το καλώδιο σε κάθε εμφανές σημείο και "κρύβουμε" τις αντιστάσεις. Αν τοποθετήσουμε τις αντιστάσεις επάνω στην πλακέτα κεντρικού ελέγχου δεν θα υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος για κόψιμο ή βραχυκύκλωμα γραμμής. Αν στο "απομακρυσμένο" σημείο βρίσκεται ένα ραντάρ, μπορούμε να τοποθετήσουμε τις αντιστάσεις μέσα στο κέλυφός του.


Πόσα καλώδια χρειαζόμαστε για τη σύνδεση μιας αυτόνομης σειρήνας;

Η αυτόνομη σειρήνα μπορεί να συνδεθεί με 2, 3, 4 ή 5 καλώδια!

Η "τυπική" σύνδεση αυτόνομης σειρήνας είναι με 4 καλώδια:
V+ θετική τροφοδοσία (καλώδιο ικανό για το ρεύμα φόρτισης)
0V "γείωση" (καλώδιο ικανό για το ρεύμα φόρτισης)
S+ (ή S-) σήμα ενεργοποίησης (ανάλογα με τι δίνει η κεντρική πλακέτα)
T επαφή "tamper" με την δεύτερη επαφή T συνδεδεμένη με το 0V ("γείωση")

Στη χρήση 4 καλωδίων τo "tamper" είναι σε σχέση με τη "γείωση". Αν αυτό δεν προβλέπεται στην κεντρική πλακέτα, θα χρειαστούμε το 5ο καλώδιο επιστροφής "tamper".

Σύνδεση με 3 καλώδια:
Αρκετές σειρήνες δέχονται την επαφή "tamper" στη δική τους πλακέτα και "βαράνε" όταν κάτι δεν πάει καλά. Ετσι τα καλώδια μειώνονται σε 3 (V+, 0V, S+ ή S-).

Σύνδεση με 2 καλώδια:
Τροφοδοτούμε τη σειρήνα με τάση (V+ και 0V) μέσω ρελέ στον κεντρικό πίνακα. Συνδέουμε εσωτερικά την επαφή "tamper". Συνδέουμε εσωτερικά το S+ ή S- σε κατάσταση "ηρεμίας" με το V+ ή 0V. Το ρελέ ενεργοποιείται από το BELL/SIREN διακόπτοντας την τροφοδοσία της σειρήνας η οποία θα ηχήσει.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συναγερμός”