JFET

Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ηλεκτρολογικό υλικό, θεωρία, πως λειτουργεί, που το βρίσκουμε, τεκμηρίωση (datasheets), βιβλιογραφία.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 624
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

JFET

Δημοσίευση από GeorgeVita »

JFET

Τα απλά JFET έχουν 3 ακροδέκτες: S-source-πηγή, D-drain-εκροή, G-gate-πύλη
Κατασκευάζονται σε δύο πολικότητες: καναλιού Ν και καναλιού P (N-channel και P-channel)

Εικόνα

Μεταξύ Source και Drain υπάρχει το «κανάλι» από ημιαγωγό που συμπεριφέρεται ως μεταβαλλόμενη αντίσταση ανάλογα με την τάση στο Gate. Οταν δεν υπάρχει τάση στο Gate (Vgs=0V) η αντίσταση Rds είναι η «τυπική» για το συγκεκριμένο JFET. Με την εφαρμογή αρνητικής τάσης στο Gate ενός JFET N-channel (Vgs<0) το "κανάλι" στενεύει αυξάνοντας την αντίστασή του:

Εικόνα

Εφαρμογές των JFET

α. Αντίσταση ρυθμιζόμενη από τάση (Voltage Controlled Resistor)
Μια απλή και βασική εφαρμογή ενός JFET είναι ένας εξασθενητής σήματος ρυθμιζόμενος από τάση, κύκλωμα που εκμεταλλεύεται την μεταβολή της αντίστασης καναλιού (Rds) με εφαρμογή τάσης στο Gate:

Εικόνα

Το σήμα περνά μέσα από ένα διαιρέτη τάσης με ένα σταθερό τμήμα (αντίσταση R) και ένα μεταβαλλόμενο προς το 0V/GND (το JFET). Οταν το Gate δεν έχει τάση (Vgs=0V) δεν έχουμε σήμα στην έξοδο γιατί η αντίσταση Rds είναι η ελάχιστη γειώνοντας το σήμα μέσα από την R. Με την εφαρμογή αρνητικής τάσης στο Gate, το JFET έρχεται σιγά σιγά στην αποκοπή και το σήμα αυξάνεται στην έξοδο έως το μέγιστο επίπεδό του.

β. Πηγή Σταθερού ρεύματος
Μελετώντας την χαρακτηριστική καμπύλη του JFET βλέπουμε ότι έχει 3 σημεία λειτουργίας, γραμμική περιοχή, κόρος, διάσπαση. Για μια πηγή ρεύματος χρήσιμη είναι η κατάσταση κορεσμού (saturation) στην οποία το ρεύμα είναι σχεδόν σταθερό για μεταβολές στην τάση Vds ή τη θερμοκρασία, μάλιστα μας ενδιαφέρει η πιο ευθύγραμμη καμπύλη (πράσινη περιοχή στο γράφημα):

Εικόνα

Το «απλό» κύκλωμα είναι να συνδέσουμε το Gate με το Source ρυθμίζοντας το ρεύμα στην καμπύλη Vgs=0V. Αν χρειαζόμαστε διαφορετικές τιμές βάζουμε σε σειρά με το Source μια αντίσταση. Το παραπάνω κύκλωμα πηγής σταθερού ρεύματος μπορεί να ρυθμιστεί για ρεύμα από 5μΑ έως περίπου 1mA.

Προσοχή: τα παραπάνω κυκλώματα είναι «ενδεικτικά». Συμβουλευτείτε τα datasheets των υλικών και περιορίστε κατάλληλα το ρεύμα Ids στα JFETs
Απάντηση

Επιστροφή στο “Υλικό, εξαρτήματα, βιβλιογραφία”