Θυρίστορ SCR & TRIAC

Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ηλεκτρολογικό υλικό, θεωρία, πως λειτουργεί, που το βρίσκουμε, τεκμηρίωση (datasheets), βιβλιογραφία.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 508
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

Θυρίστορ SCR & TRIAC

Δημοσίευση από GeorgeVita »

Θυρίστορ SCR & TRIAC

Τα θυρίστορ SCR και TRIAC χρησιμοποιούνται σε πολλά κυκλώματα από dimmer φωτισμού μέχρι παλμοτροφοδοτικά και έλεγχο μοτέρ καθώς και σε εφαρμογές οχημάτων (φόρτιση, ανάφλεξη, οδήγηση περιφερειακών). Πρόκειται για διπολικούς ημιαγωγούς για υλοποίηση διακόπτη με επαφές PN-PN όπως φαίνεται παρακάτω:

Εικόνα (από wikipedia)

Τα θυρίστορ μετάγουν από την κατάσταση OFF στην ON όταν δεχθούν μικρό ρεύμα στον ακροδέκτη G (πύλη). Στην περίπτωση του SCR η επαφή παραμένει κλειστή μετά την αφαίρεση του ρεύματος από την πύλη εφόσον υπάρχει ρεύμα στο κύκλωμα ανόδου-καθόδου. Η επαφή του SCR ανοίγει όταν διακοπεί αυτό το κύκλωμα ή αν μειωθεί πολύ η τάση (περίπου 0V). Σε εφαρμογές DC έχουμε 'αυτοσυγράτηση' του διακόπτη ενώ σε εφαρμογές AC ημιανόρθωση. Για ενεργοποίηση του SCR θέλουμε ροή ρεύματος από την πύλη (G) προς την κάθοδο (C), άρα θετικότερη τάση στο G σε σχέση με το C. Το TRIAC έχει περισσότερες επαφές PN για να λειτουργεί αμφίδρομα. Η επαφή μεταξύ των ακροδεκτών A1-A2 (ή MT1-MT2) είναι κλειστή όσο υπάρχει ροή ρεύματος από την πύλη (G) ανεξάρτητα από την πολικότητά του.

Παρακάτω είναι οι συνηθέστερες μορφές των SCRs και TRIACs μικρής-μέσης ισχύος. Οι ακροδέκτες είναι σημειωμένοι όπως χρησιμοποιούνται στα υλικά της ON Semiconductor. Ελέγξτε το datasheet του δικού σας υλικού για να βεβαιωθείτε ότι ισχύουν και εκεί. Σημειώστε ότι μερικές φορές το κέλυφος (ψύκτρα) είναι συνδεδεμένο με τον μεσαίο ακροδέκτη ενώ άλλες φορές είναι μονωμένο εσωτερικά ή εξωτερικά.

Εικόνα

Ελεγχος SCR/TRIAC
Ο σωστός έλεγχος των SCR και TRIAC είναι με προσομοίωση του βασικού κυκλώματος διακόπτη.

Εικόνα

Χρήσιμα links
SCR wikipedia
TRIAC wikipedia
STMicroelectronics: SCR’s AND TRIACS IN AUTOMOTIVE APPLICATIONS
ON Semiconductor Thyristors
ON Semiconductor: Thyristor Theory and Design Considerations (Handbook)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Υλικό, εξαρτήματα, βιβλιογραφία”