Επίπεδο ισχύος φωτός (πόσα Lux μετράμε)

Φωτιστικά, εφέ, υπολογισμοί.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 517
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

Επίπεδο ισχύος φωτός (πόσα Lux μετράμε)

Δημοσίευση από GeorgeVita »

Το Lux (1lx) είναι η βασική μονάδα μέτρησης φωτεινής ισχύος ανά περιοχή και ισοδυναμεί με 1 lumen ανά τετραγωνικό μέτρο (1lx=1lm/m2)
Σε αρκετές εφαρμογές αυτοματισμού χρειαζόμαστε ένα φωτοδιακόπτη ο οποίος να ενεργοποιείται σε συγκεκριμένο επίπεδο φωτεινής ισχύος, όπως λ.χ. στο αυτόματο άναμμα εξωτερικού φωτισμού κτιρίων, δρόμων, κλπ.

Ανατρέχοντας στα datasheets των σχετικών εξαρτημάτων (φωτοδίοδοι, φωτοτρανζίστορ, φωτοαντιστάσεις, ειδικά αισθητήρια) βρίσκουμε τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα οπτικά (γωνία, ισχύς και συχνότητα φωτός) όπου η φωτεινή ισχύς (Ev) είναι εκφρασμένη σε Lux.

Πόσα Lux φωτεινής ισχύος μετράμε στην καθημερινή ζωή;
Ψάχνοντας βρήκα ένα πίνακα στο Application Note της VISHAY: "Ambient Light Sensors - Circuit and Window Design"

Εικόνα


Εφαρμογή: αυτόματο άναμμα φώτων κάτω από τα 100 lux

Στο ίδιο application note υπάρχει ένα κύκλωμα με το αισθητήριο TEMT6000 που υλοποιεί έναν αυτόματο διακόπτη όταν έχουμε φωτεινότητα μικρότερη από 100 lux. Στο datasheet του ΤΕΜΤ6000 βλέπουμε τν τυπική καμπύλη φωτορεύματος σε σχέση με την ισχύ του φωτός:

Εικόνα

Στον πίνακα αναφέρεται ότι μια πολύ σκοτεινή, συννεφιασμένη μέρα έχει φωτεινότητα 100 lux. Στα 100 lux το συγκεκριμένο αισθητήριο ρέεται από 37μΑ που όταν περάσουν μέσα από την αντίσταση 24ΚΩ θα εμφανίσουν μια πτώση τάσης 37μA x 24KΩ = 0.888V
Ο διαιρέτης τάσης στην αναστρέφουσα είσοδο του συγκριτή, καθορίζει το σημείο εναλλαγής OFF -> ON που εδώ είναι στα 0.938V για τροφοδοσία 3V. Η έξοδος (LED) θα ενεργοποιηθεί όταν η φωτεινότητα πέσει κάτω από τα 100-110 lux (όριο φωτορεύματος 0.938V/24ΚΩ=39μA).
Σε ένα "πραγματικό" κύκλωμα πρέπει να προσθέσουμε μια υστέρηση για να μη τρεμοσβήνει η έξοδος στο όριο εναλλαγής.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Φωτισμός”