Σελίδα 1 από 1

Ραδιοτηλετυπία

Δημοσιεύτηκε: 23 Οκτ 2013, 20:12
από p.gabr
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΤΥΠΙΑ (RTTY)

Μια άλλη μορφή επικοινωνίας, μια ασύρματη ζεύξη τηλετύπων.

Στο βίντεο εδώ μπορείτε να δείτε πως λειτουργούσε:
Εικόνα
Η Ραδιοτηλετυπία (Radioteletype, RTTY) αποτελεί μια εξέλιξη της τηλετυπικής.
Tο όνομά του εφευρέτη Glenn Watson Μάρτιος 1931. Πρώτο εμπορικό συστήματα RTTY ήταν μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Χονολουλού, καθώς και μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και της Νέα Υόρκη από το 1934. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιείται radioteletype στη δεκαετία του 1930 και επεκτάθηκε η χρήση του αυτή κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Πολεμικό Ναυτικό ονομάζεται radioteletype Ratt (Automatic Radio Teletype) και το στρατό οπου ονομάζεται radioteletype SCRT, μια συντομογραφία του ενός καναλιού Radio Teletype.
Για την στρατιωτική εφαρμογή χρησιμοποιείται με το σύστημα μετατόπισης συχνότητας, η τεχνολογία αυτή αποδείχτηκε πολύ αξιόπιστη ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.
Εικόνα
Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια επικοινωνία τηλετύπων, χρειάζεται ένα σύστημα πολλών συσκευών: πομπός, δεκτής, ειδικοί διαμορφωτές-αποδιαμορφωτές και τηλέτυπα. Επίσης χρειάζεται ένα σύστημα διαμορφώσεως το Frequency-shift keying (FSK) και ανάλογες συσκευές.
Η διαμόρφωση FSK είναι ένας τρόπος διαμόρφωσης συχνότητας, στους οποίους η ψηφιακή πληροφορία των τηλετύπων αλλάζει τη συχνότητα του φέροντος κύματος κατά την εκπομπή, ενώ στην λήψη οι δέκτες και τα converter μετατρέπουν την ψηφιακή πληροφορία σε ρεύματα τηλετύπων.
Εικόνα
Εδώ βλέπουμε το φέρον στην μεσαία εικόνα και την ολίσθηση (μετατόπιση) συχνότητας που πραγματοποιείται από το σήμα DATA των τηλετύπων. Ξεκίνησαν παράλληλα και αλλά συστήματα διαμορφώσεως, όπως διαμόρφωση AM –ΑFSK-με δυο διαφορετικούς τόνους π.χ. 2100Hz, 2950Hz η και τα δυο μαζί. Αυτό που επικράτησε τελικά ήταν το FSK δηλαδή με ολίσθηση συχνότητας.

Έτσι για τρεις δεκαετίες έχουμε αυτό το σύστημα όπου το MARK-SPACE να απέχουν με μια διάφορα συχνότητες 850Hz (χωρίς διαμόρφωση πλάτους).
Ένα φέρον π.χ . που θα έχει 10.000.000Hz η 10.000.850Hz. Οι δυο διαφορετικές συχνότητες σύμφωνα με τον τηλετυπικό κώδικα για κάθε γράμμα, από μια έξοδο του δεκτή πήγαινε στο converter. Αυτά παρήγαγαν μια τάση σε κάθε εναλλαγή συχνότητας. Με μια επιπλέον ενίσχυση ρεύματος τα "data" έφταναν στα τηλέτυπα.

Το σύστημα εκπομπής ήταν πιο απλό, καθότι το μόνο που χρειαζόταν, ήταν η τάση data των τηλετύπων να αλλάξουν την συχνότητα ταλαντωτή, κατά 850Hz συνήθως.
Εικόνα
(δείτε εδώ μεγαλύτερη φωτογραφία)
Στη αρχή αυτά τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, γιατί οι ταλαντωτές δεν ήταν σταθεροί καθώς επίσης και οι δέκτες. Επομένως οι συσκευές που θα έκαναν αυτή την δουλειά έπρεπε να ήταν πολύ σταθερές. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΟΛΙΣΘΑΙΝΟΥΝ!
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΛΩΒΟΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΤΥΠΙΑΣ

Εικόνα
Εικόνα