Σελίδα 1 από 1

Tηλέγραφος

Δημοσιεύτηκε: 22 Οκτ 2013, 22:29
από p.gabr
THΛΕΓΡΑΦΟΣ

Εικόνα


Δυό λόγια για τον τηλέγραφο
Ο τηλέγραφος ήταν η πρώτη μορφή ενσύρματης επικοινωνίας μακρινών αποστάσεων.
Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας, με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας ή τελείες και παύλες. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τον Σάμιουελ Μορς.

Ο Κώδικας Μορς
Ο Μορς σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να διαβιβάσει με δύο σύρματα ηλεκτρικό ρεύμα με διακοπές. Οι διακοπές θα αντιπροσώπευαν τα γράμματα του αλφαβήτου. Έτσι επινόησε ένα αλφάβητο, που αποτελείται από ρεύμα μικρής και μεγάλης διάρκειας (τελείες και γραμμές ή παύλες). Ο συνδυασμός τελειών και γραμμών, δίνει όλο το αλφάβητο και τους αριθμούς 0 ως 9.
Εικόνα
Η πρώτη τηλεγραφική μηχανή εφευρέθηκε από τον Σάμιουελ Μορς το 1838. Ας δούμε και ας σχολιάσουμε το πως.
Στο σημείο αυτό πρέπει να μεταφερθούμε στην τότε εποχή, για να καταλάβουμε το μέγεθος του επιτεύγματος.
Ήταν μια εποχή που καλά- καλά δεν είχαν ανακαλυφθεί ούτε οι ιδιότητες και τα αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος, ο δε Edison με τον λαμπτήρα του, ούτε καν είχε γεννηθεί (1847).
Ίσως συνδέουμε την αρχή του τηλεγράφου, με κάποιον ηχητικό τόνο, αλλά και αυτό ήταν αδύνατο καθότι το μεγάφωνο και αυτό άργησε πολλά χρόνια.
Έτσι λοιπόν όταν ο morse ξεκινούσε αυτό το επιχείρημα, ήταν εντελώς άγνωστη κατάληξη και πιστεύω προχωρούσε κυρίως με το ενιστικό, του ότι κάτι θα βρεθεί που θα φανερώνει άμεσα την ύπαρξη ρεύματος.

Το ιστορικό
(Μεταφρασμένο κείμενο και εικόνες από http://www.nadcomm.com/timeline.htm)
1809 Πρώτος τηλέγραφος στη Βαυαρία. Samuel Soemmering. Χρησιμοποιούσε 35 καλώδια με χρυσά ηλεκτρόδια στο νερό. Ηταν Ανιχνεύσιμος 2000 μέτρα μακριά αναλόγως της ποσότητα του φυσικού αερίου που προκαλείται από ηλεκτρόλυση.
1828 Πρώτος τηλέγραφος στις ΗΠΑ. Harrison Dyar έστειλε ηλεκτρικές σπίθες και μέ χημικό τρόπο έκανε τελείες και παύλες σε χαρτοταινία

Και φτάνουμε σε αυτό το σημείο, όπου έρχεται ο ηλεκτρομαγνητισμός και η εφαρμογή του RELAY

1840 Samuel FB Morse και Alfred Vail απόκτησαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη πρακτική τηλέγραφου με βάση τους ηλεκτρομαγνήτες (Relays) Χρησιμοποιήθηκαν κάθε 10 μίλια (αναμεταδότες) που μπορούσαν να επαναλάβουν τα σήματα.
1845 Samuel Morse και Alfred Vail εισάγουν έναν Morse εκτυπωτή που χρησιμοποιεί μελάνι και ηλεκτρομαγνήτες, για να εκτυπώσει τελείες και παύλες σε χαρτοταινία.
Εικόνα
Εικόνα
1846 Royal E. House του Βερμόντ παράγει μια εκτύπωση τηλέγραφο που χρησιμοποιεί χαρτοταινία, έναν τύπο τροχών και ένα πληκτρολόγιο πιάνου στυλ με ένα κλειδί για κάθε χαρακτήρα.
1856 David Hughes, ένας καθηγητής μουσικής στο Κεντάκι χρησιμοποιεί ένα τρόπο με διάρρηξη οπών για γράψιμο και διάβασμα, κάτι σαν την μετέπειτα τηλετυπικής συσκευή αποστολής και λήψης.
Εικόνα
1865 Telegraph γίνεται το μεγαλύτερο μέσο επικοινωνίας ποτέ. Πάνω από 83.000 μίλια του καλωδίου μόνο στις ΗΠΑ αφιερωμένα στον τηλέγραφο. Κατά την ίδια στιγμή η ανάπτυξη του τηλεφώνου αρχίζει.
1874 JME Baudot στη Γαλλία εφευρίσκει το πολλαπλό τηλεγραφικό σύστημα όπου τουλάχιστον 4 σταθμοί μπορούν να μεταδίδουν ταυτόχρονα (στην πραγματικότητα σειρά) με τη χρήση ενός διανομέα. Οι πομποί είναι σαν μια μινιατούρα πιάνου με πέντε πλήκτρα. Κάθε συνδυασμός πλήκτρων αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα. Χαρτοταινία χρησιμοποιείται ως έντυπα μέσα ενημέρωσης.
Εικόνα
Εικόνα
1880 Baudot του 5 Κωδικός μονάδα αποτελεί τη βάση για το ευρωπαϊκό πρότυπο CCITT International Telegraph Αλφάβητο αρ. 1 (ITA-1)
1901 Donald Murray βελτιώνει τον 5 στοιχείων κώδικα με αναθέσεις νέων χαρακτήρων και προσθέτει δύο βάρδιες. Αυτό γίνεται η βάση του CCITT Alphabet No 2 (ITA-2) που είναι ακόμα σε χρήση εκατό χρόνια αργότερα.
1902-1907 Charles Krum τελειοποιεί τον 5 στοιχείων ITA-2 κώδικα με μια σειρά start-stop για να επιτρέψει τηλε-εκτυπωτές να χρησιμοποιούνται σε εμπορικές εφαρμογές. Ένας κωδικοποιημένος χαρακτήρας είναι 7,42 διαστήματα μονάδας.π.χ. START, ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, STOP = 1,42 διαστήματα μονάδας κατέστη δυνατή η μηχανοποίηση μάζα του τηλέγραφου.

Η επικοινωνία με κώδικα μορς καταργήθηκε το 1990, αλλά ποτέ δεν έπαψε και ούτε θα πάψει να χρησιμοποιείται ερασιτεχνικά, στρατιωτικά, επαγγελματικά, αλλά και στις φυλακές.

Δεν θα ήταν άδικο να την χαρακτηρίσουμε ως πρώτη εφαρμογή του ηλεκτρικού ρεύματος!