Εξαγωγή αρχείων Gerber για παραγωγή πλακέτας

Αρχεία μορφής Gerber και προγράμματα απεικόνισης τους (gerber viewers).
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 527
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

Εξαγωγή αρχείων Gerber για παραγωγή πλακέτας

Δημοσίευση από GeorgeVita »

Εξαγωγή αρχείων Gerber για παραγωγή πλακέτας

Σχεδιάσατε την πλακέτα σας και θέλετε να παραγγείλετε δείγματα.
Οι κατασκευαστές πλακετών δέχονται αρχεία μορφής Gerber RS-274-X μαζί με το "τρυπολόγιο" (drill file).

Τι ζητάει ο κατασκευαστής πλακετών;
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία ρυθμίσεως, ελέγχου και εξαγωγής των αρχείων από το σχεδιαστικό πρόγραμμα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του παραγωγού πλακέτας για να βρείτε τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές. Αρκετοί δίνουν οδηγίες για συγκεκριμένα σχεδιαστικά προγράμματα (Altium, Eagle, KiCad).

Στις τεχνικές προδιαγραφές αναφέρονται:
- κανόνες σχεδίασης για το DRC (ελάχιστα μεγέθη για πίστες χαλκού και νησίδες, κενό ανάμεσα σε πίστες ή νησίδες, διάμετροι για τις τρύπες, κλπ.)
- τύπος απαιτούμενων αρχείων (συνήθως RS-274-X)
- μορφή/παράδειγμα τρυπολογίου
- ονοματολογία αρχείων gerber για κάθε όψη (.gto, .gtl, ...)
- λεπτομέρειες για τα "σημάδια" οριοθέτησης πλακέτας και "σημείου μηδέν" για τις τρύπες

α. κανόνες σχεδίασης για το DRC (Design Rules Check)
Ρυθμίστε τους κανόνες σχεδίασης σε ίσες ή μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που προτείνει ο κατασκευαστής πλακετών. Τα πολύ μικρά μεγέθη μπορεί να αυξήσουν το κόστος της πλακέτας. Αν φτιάχνετε μόνοι σας το αρχικό δείγμα με φωτοευαίσθητες πλακέτες, χρησιμοποιήστε ελάχιστο πάχος πίστας 10-12mils και μικρότερη νησίδα στα 45-55mils. Αν υπάρχει χώρος, χρησιμοποιήστε νησίδες για τα "περάσματα" ("vias"). Πριν ξεκινήσετε τη σχεδίαση, ομαδοποιήστε τις απαιτούμενες τρύπες, δηλαδή μη χρησιμοποιήσετε 0.65mm για τρύπα ακροδέκτη αντιστάσεων και 0.7mm για ακροδέκτες μικρών πυκνωτών! Αν χρησιμοποιείται "γεμίσματα" ("fill areas"), κάντε νέο γέμισμα ("re-fill") μετά από τις διορθώσεις. Ελέξτε δύο φορές με το DRC Design Rule Check) και δώστε σημασία σε κάθε σημείωση λάθους!

β. τύπος απαιτούμενων αρχείων
Η συνηθισμένη μορφή αρχείων είναι της μορφής Gerber RS-274-X. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή πλακέτας για την εξαγωγή τους από το συγκεκριμένο σχεδιαστικό πρόγραμμα (λ.χ. Eagle ή KiCad). Δημιουργήστε τα αρχεία gerber ακόμη και αν δέχονται το πλήρες αρχείο σχεδίασης (.pcb, .brd, κλπ.) για να ελέγξετε την ορθότητα της σχεδίασής σας μέσω του προγράμματος Gerber Viewer.

γ. μορφή/παράδειγμα τρυπολογίου
Το αρχείο περιγραφής τρυπών ("τρυπολόγιο", "drill file") μπορεί να απαιτείται ως Gerber RS-274-X ή σε διαφορετική μορφή, λ.χ. Excellon. Ψάξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή πλακέτας και ελέγξτε δύο φορές για την απαιτούμενη μορφή τρυπολογίου το οποίο είναι και η βασικότερη αιτία λαθών ή καθυστερήσεων στην διαδικασία. Να θυμάστε ότι σε πλακέτα διπλής όψης η επιμεταλλωμένη τρύπα μπορεί να είναι ελαφρά διαφορετική από την ορισμένη τρύπα. Βρείτε τη σχετική σημείωση στις οδηγίες του κατασκευαστή πλακέτας γιατί ... οι μικρότερες επιμεταλλωμένες τρύπες δεν μεγαλώνουν με τρύπημα εκ των υστέρων!

δ. λεπτομέρειες για τα "σημάδια" οριοθέτησης
Για να κατασκευαστεί η πλακέτα σας πρέπει να είναι σαφή τα όριά της. Αυτά μπορεί να απαιτούνται σε διαφορετικό αρχείο ή να σημειώνονται σε μία ή και σε περισσότερες όψεις. Μερικές φορές πρέπει να σημειωθεί το "σημείο μηδέν", πάνω στο οποίο βασίζονται οι αποστάσεις για τον προσδιορισμό κάθε τρύπας. Αναγκαστικά θα διαβάσετε πάλι τις οδηγίες γιατί κάθε κατασκευαστής έχει τη δική του προτίμηση...

ε. ονοματολογία αρχείων Gerber
Το σχεδιαστικό πρόγραμμα θα δημιουργήσει τα κατασκευαστικά αρχεία με ονοματολογία γνωστή σε εσάς, λ.χ. plaketa2-B_Mask.gbs για "μάσκα πίσω όψης". Αν χρειάζεται αλλάξτε το όνομα σε αυτό που χρειάζεται ο κατασκευαστής πλακέτας. Δημιουργήστε ένα φάκελο μόνο για τα τελικά κατασκευαστικά αρχεία, ελέγξτε τα με το Gerber Viewer μαζί με το τρυπολόγιο, συμπληρώστε τυχόν επιπλέον ζητούμενα αρχεία (οδηγίες, παραγγελία), zip-άρετε και τα στέλνετε.

Παράδειγμα ζητούμενης ονοματολογίας αρχείων:
Top Layer: pcbname.GTL
Bottom Layer: pcbname.GBL
Solder Mask Top: pcbname.GTS
Solder Mask Bottom: pcbname.GBS
Silk Top: pcbname.GTO
Silk Bottom: pcbname.GBO
Drill Drawing: pcbname.TXT
Board Outline: pcbname.GML or pcbname.GKO

Με σημείωση: Select EXCELLON instead of Gerber_RS274X when choosing the Device for Drill Data

Για μονή όψη θα στείλετε μόνο ότι χρειάζεται: Silk Top, Bottom Layer, Solder Mask Bottom, Drill, Board Outline
Στη διπλή όψη, μπορεί να θέλετε μόνο το ένα "Silk".

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχεία Gerber”