Μαθαίνω Linux

Δεν είστε σίγουροι για την κατηγορία του δικού σας "Νέου θέματος"; Δημιουργήστε το εδώ!
Απάντηση
pez
Δημοσιεύσεις: 553
Εγγραφή: 03 Ιούλ 2016, 01:51
Ονομα: pez
Τοποθεσία: eu
Επικοινωνία:

Μαθαίνω Linux

Δημοσίευση από pez »

.
Μαθαίνω. Μόνος μου. Εδώ γράφω και διορθώνω αυτά που βρίσκω και μαθαίνω. Προσπαθώ: Με Λογική Σειρά. Όποιος θέλει παρακολουθεί. Κι οι ερωτήσεις που θα διατυπώσει; Καλοδεχούμενες.
.
Πάμε. Αντί Προλόγου, μικρό Ιστορικό. Λοιπόν. Όπως είπαμε και αλλού εδώ, πρώτη επαφή με το Linux περί το 1995, με το Slackware μέσω των CDs της WalnutCreek. Απογοήτευση-Επιστροφή στην microsoft. Ύστερα με το Scientific Linux. Απογοήτευση-Αποθάρρυνση-Παραίτηση-Επιστροφή. Επόμενες Απογοητεύσεις-Αποθαρρύνσεις-Παραιτήσεις-Επιστροφές, χρονολογικά: openSUSE, RedHat, DebIan, και διάφορα άλλα, ενώ κατ' επανάληψιν και μέχρι πρότινος: Ubuntu. Πρώτη Πλήρης Λειτουργία, όπως είπαμε και αλλού εδώ χθες, μόνον μετά την εφαρμογή των Επιτυχών Υποδείξεων και Οδηγιών του GeorgeVita: Ubuntu 20.04.2.0 Mate. Αναθάρρυνση. Καθυστερημένη, από το 2000 όπως είπαμε αλλού εδώ, αποφασιστική απόπειρα αποκόλλησης από την microsoft για την παραγωγή εκτελέσιμων προγραμμάτων υπό το Linux. Τέλος Προλόγου.

Πάμε Εισαγωγή. Σκοπός: Μια minimal εγκατάσταση για number crunching με ένα-και-μόνον-ένα πρόγραμμα, δηλαδή σχεδόν standalone όπως έχουμε πει αλλού εδώ, από έναν-και-μόνον-έναν user (χρήστη, χειριστή) μιας γραμμής εντολών. Όχι γραφικά. 'Όχι δίκτυο. Μόνον πληκτρολόγιο-οθόνη-removable storage-(όπου storage μακάρι floppy μόνον -θα δούμε- ή pendrive (στικάκι) -θα δούμε- αλλά για αρχή (πρώην) σκληρός δίσκος -στο ebay τις μέρες αυτές 2ndHand sata 2.5", 320 GB, "τραπεζών", με το τσουβάλι, 12 ευρώ ο καθένας χωρίς μεταφορικά από τον γνωστό, από άλλα μηνύματα εδώ, προμηθευτή: πήραμε μερικούς, τους βάζουμε-βγάζουμε σε ένα 2ndHand PC με i7-3rdGen CPU, όπως είπαμε αλλού εδώ, και τους βάζουμε-βγάζουμε όπου αλλού θέλουμε.

Επιλογή Εγχειριδίου, όπως είπαμε κι αλλού εδώ, το LPG Linux Pocket Guide 1stEd 2004: "Essential Commands"-"Covers Fedora Linux", 2ndEd 2012, 3rdEd 2016, by Daniel J. Barrett, κι όπως σήμερα διαπιστώσαμε: O'Reilly Best Seller - έτυχε : ) - την στιγμή αυτή έβδομο σε σειρά εκεί, καταμετρώντας από επάνω-αριστερά προς κάτω-δεξιά, το ένα από τα δύο φθηνότατα, ενώ η "δική μας" 1stEd-Πρώτη-Έκδοση, στην οποία αναφερόμαστε εδώ, περιλαμβάνεται στην συλλογή μας στο Archive, με αποκτήματα από το Archive :

-=at120pi=- : Εικόνα

αν κι εδώ που τα λέμε: τι να το κάνεις πρακτικά ένα "ηλεκτρονικό" document 200 σελίδων μικρού σχήματος pdf, όταν εσύ χρειάζεσαι έναν Εκτυπωμένο Οδηγό Τσέπης, να τον ξεφυλλίζεις, να ψάχνεις να βρεις, να σημειώνεις επάνω του, να κάνεις τέλος πάντων την δουλειά σου; Χωρίς Μεταφορικά: $14.99, ως 3rdEd Best Seller, ενώ κάτω ακόμα και από το ίσως ~1/5 της τιμής αυτής, ως 2ndHand-1stEd, στο διαδίκτυο : D .

LPG-1stEd λοιπόν, κι ας λέει μέσα πως βασίζεται: (α) κατά την πολύ μικρότερη έκτασή του στην fedora linux distribution με κάποιο default gui και (β) καθ' όλη σχεδόν την έκτασή του στο bash cli, αλλά όχι και αποκλειστικά και μόνον σε αυτά τα δύο, μιας και περιλαμβάνει και κάποιες εξαιρέσεις, όπως π.χ. το audacity που το 2004 δεν συμπεριλαμβανόταν στην fedora (p.165), ενώ μας είναι άγνωστον το αν εξαιρείται από αυτήν ακόμα και σήμερα.

Αλλά η Δική μας επιλογή Linux distribution, η οποία φαίνεται σαν να συγκλίνει, τουλάχιστον προς το παρόν, περισσότερο από όλες τις άλλες, όπως είπαμε αλλού εδώ, προς τον ως άνω Σκοπό μας, είναι αυτή του wikipedia: Tiny Core Linux - website: Tiny Core Linux γενικώς -Προσοχή! Αναπτύσσεται ως 32-bit- και ειδικώς η ήδη δοκιμασμένη από εμάς και αποδεδειγμένα ευσταθής 64-bit εκδοχή του ή το 64-bit port του: CorePure64 cli του Core Plus το οποίο κατά την εκκίνησή του προσφέρει τις πολύ χρήσιμες επιλογές: gui-ή-CorePure64 cli - αλλά και με μία ουσιώδη απόκλιση: η ανάπτυξή του χρησιμοποιεί το δια-δίκτυο κατά κόρον : )

Οπότε, μετά από αυτά, τίθεται το ερώτημα: "To LPG για την fedora (ακριβέστερα: "on Fedora Core 1, the first official release (November 2003)", p.3), μέσα στο οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή νύξη για "64-bit", θα τα καταφέρει να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες εκμάθησης της διανομής CorePure64, v12.0, (January 2021)"; Κι είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό που αποτελεί αντικείμενο για την δική μας Έρευνα εδώ. Τέλος Εισαγωγής.
.
Δεύτερη Έκδοση: 15 Οκτωβρίου 2021-μεσημέρι - Προηγούμενες Διορθώσεις: 15 Οκτωβρίου 2021-χαράματα, 14, 12-απόγευμα και βράδυ, 11, και 10 Οκτωβρίου 2021 - Πρώτη Έκδοση: 9 Οκτωβρίου 2021 - Προηγούμενες Διορθώσεις: 8, 6 και 5 Οκτωβρίου 2021 μεσημέρι και βράδυ. Αρχική Ακατέργαστη Έκδοση: 30 Σεπτεμβρίου 2021
.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος pez την 15 Οκτ 2021, 20:13, έχει επεξεργασθεί 48 φορές συνολικά.

pez
Δημοσιεύσεις: 553
Εγγραφή: 03 Ιούλ 2016, 01:51
Ονομα: pez
Τοποθεσία: eu
Επικοινωνία:

1 - Linux Pocket Guide LPG facupov

Δημοσίευση από pez »

.
Σημείωση : Μέχρι να διαγράψουμε - έτσι: strike-out crossed out - το κείμενο της παραγράφου αυτής, η Εργασία είναι "Μια Ατελής Έργασία Υπό Ανάπτυξιν"
.
UPDATE 11 Οκτωβρίου 2021 - Καθίσαμε και μετρήσαμε υπομονετικά, μία-μία, πόσες είναι οι commands -που ούτε είναι built-in στο bash cli κι ούτε είναι gui εντολές- τις οποίες ο LPG θεωρεί πως είναι "essential"... Λοιπόν -"υποκειμένου του πλήθους των εις αναθεώρησιν" : D μόλις τώρα βρήκαμε πως αυτές είναι, ούτε λίγο-ούτε πολύ, 144 εκατόν-σαράντα-τέσσερις... - Μόνον που μαντεύουμε ότι οι απαραίτητες για εμάς θα είναι πολύ-πολύ ολιγότερες... - Να πούμε εικοσιπέντε 25; - Θα δούμε...

Ο Linux Pocket Guide LPG; Είπαμε. Έχει λάθη. Μερικά από αυτά αλλά, όπως διαπιστώσαμε: όχι όλα -"ευτυχώς", για εμάς : ) που έτσι έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε : D

1stEd : https://www.oreilly.com/catalog/errata.csp?isbn=9780596006280
2ndEd: https://www.oreilly.com/catalog/errata.csp?isbn=9781449316693
3rdEd: https://www.oreilly.com/catalog/errata.csp?isbn=9781491927571

αλλά δεν είμαστε σίγουροι πως μπορούμε κι εμείς εκεί πάνω να τα ανεβάσουμε καθότι κάποια στιγμή, περί το 2018:
-
https://en.wikipedia.org/wiki/O%27Reilly_Media
-
το Πρωτοποριακό, ΩΡΑΙΟ, "Βusiness Μodel" του O'Reilly έπεσε έξω, άλλαξε, κι όπως τουλάχιστον σε εμάς τώρα φαίνεται: ναι μεν σου δίνει 10 μέρες δωρεάν πρόσβαση "για να δεις τι έχει μέσα" αλλά μετά, όπως όλα δείχνουν, αν θέλεις να συνεχίσεις "να βλέπεις εκεί μέσα" θα πρέπει να πληρώνεις $49 τον μήνα... -και καλά που υπάρχει η lulu να το συνεχίζει με την παραλλαγή: "print-on-demand"-

Κι όμως! Δεν είναι έτσι! Αφού, όπως προ ολίγου σιγουρευτήκαμε, η αποστολή εντοπισμού παροραμάτων φαίνεται να είναι ακόμα Ανοικτή, ακόμα και για την Πρώτη Έκδοση του 2004, από εδώ:
https://www.oreilly.com/cs/catalog/create/errata/?b=1067
: Submit Errata

Update 6 Οκτωβρίου 2021

github:
https://github.com/oreillymedia/linux_pocket_guide
author's web site:
https://linuxpocketguide.com/
add examples:
https://github.com/oreillymedia/linux_p ... ocketguide
O'Reilly catalog page

Όμως, ποιες είναι εκείνες οι αρετές του που μας έκαναν να το ξεχωρίσουμε από όλα τα άλλα -κι αυτά θα λέγαμε πως είναι παραπάνω από αρκετά- παρόμοια βιβλία τα οποία πέσανε στα χέρια μας- και προσέλκυσε την προσοχή μας; Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

(0) Μια γενναία απόπειρα ένταξης όλων των επικεφαλίδων περιγραφής "των πλείστων" - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, υποθέτουμε "των πλέον εν χρήσει", επίσης ό,τι κι αν σημαίνει κι αυτό : D - από τις linux commands σε ένα Ενιαίο_Σχήμα, που παραδειγματικά μπορεί ίσως να κατανοηθεί με τα ακόλουθα δύο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, το πρώτο, όπως το προτείνει το LPG-1stEd (p.6) -αν και κττμγκγ φαίνεται σαν να μπορούσε να είχε πρότεινει κάποιο αντιπροσωπευτικότερο- και το δεύτερο εμείς (p.70):

Εικόνα

όπου -κι εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες για τους πρώην χρήστες μόνον microsoft, δηλαδή όπως κι εμείς:

ls : δώσε μου linux μια list από τα files που σου ζητάω, και

type : δώσε μου linux τον type της/των command/commands που σου ζητάω

- όπου η διάταξη , οι αγκύλες, και τα πλάγια γράμματα είναι του LGP, και σημαίνουν -ουσιαστικά κατά την δική μας αντίληψη που διαμορφώθηκε ύστερα από σύνθετο, μάλλον μακρύ, λογικό αποκλεισμό άλλων ενδεχομένων- τα εξής:

- πλάγια γράμματα : επιλογή από τον χειριστή η οποία όταν εμφανίζεται εντός αγκυλών είναι προαιρετική, ενώ εκτός αγκυλών υποχρεωτική
- οριζοντία συνεχής γραμμή -σε εμάς οριζοντία ακολουθία από χαρακτήρες παύλας-πλην: [-] που διαιρεί το LPG σε 2 μέρη: Άνω και Κάτω.

το οποία αφού τα υιοθετήσαμε κι εμείς, τα τροποποιήσαμε κατάλληλα: για την δική μας κατανόηση, ευκολία, και εξηγήσεις.

Τώρα.

Σε μια δική μας απόπειρα για την κατανόηση και απομνημόνευσης του LPG Σχήματος, το διαιρέσαμε και κατακορύφως χρησιμοποιώντας χαρακτήρες άνω-και-κάτω-τελείας: [:], κι έτσι διακρίνουμε σαφώς πια 4 μέρη: Άνω-Αριστερά, Άνω-Δεξιά, Κάτω-Αριστερά, και Κάτω-Δεξιά, όπου τα πλάγια γράμματα δείχνουν κάποιο ενδεχόμενο και τα ορθά κάτι το απαραίτητο:

    0     1    2                         3
command-name [options] [files] :                     rpm-name
-------------------------------:-------------------------------------------------
dir-name | shell built-in   : stdin stdout - file -- opt --help --version
     4             5   6   7    8    9    10
.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος pez την 16 Οκτ 2021, 12:40, έχει επεξεργασθεί 9 φορές συνολικά.

pez
Δημοσιεύσεις: 553
Εγγραφή: 03 Ιούλ 2016, 01:51
Ονομα: pez
Τοποθεσία: eu
Επικοινωνία:

2 - Core Pure 64

Δημοσίευση από pez »

.
Σημείωση : Μέχρι να διαγράψουμε - έτσι: strike-out crossed out - το κείμενο της παραγράφου αυτής, η Εργασία είναι "Μια Ατελής Έργασία Υπό Ανάπτυξιν"
.


captured using vga2usb - 1st publication
:

Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ατάκτως ερριμμένα θέματα προς κατηγοριοποίηση”