Μαθαίνω Linux

Δεν είστε σίγουροι για την κατηγορία του δικού σας "Νέου θέματος"; Δημιουργήστε το εδώ!
Απάντηση
pez
Δημοσιεύσεις: 624
Εγγραφή: 03 Ιούλ 2016, 01:51
Ονομα: pez
Τοποθεσία: eu
Επικοινωνία:

Μαθαίνω Linux

Δημοσίευση από pez »

.
Σημείωση : Μέχρι να διαγράψουμε - έτσι: strike-out crossed out - το κείμενο της παραγράφου αυτής, η Εργασία είναι "Μια Ατελής Έργασία Υπό Ανάπτυξιν"
.

.
Μαθαίνω. Μόνος μου. Εδώ γράφω και διορθώνω αυτά που βρίσκω και μαθαίνω. Προσπαθώ: Με Λογική Σειρά. Όποιος θέλει παρακολουθεί. Κι οι ερωτήσεις που θα διατυπώσει; Καλοδεχούμενες.
.
Πάμε. Αντί Προλόγου, μικρό Ιστορικό. Λοιπόν. Όπως είπαμε και αλλού εδώ, πρώτη επαφή με το Linux περί το 1995, με το Slackware μέσω των CDs της WalnutCreek. Απογοήτευση-Επιστροφή στην microsoft. Ύστερα με το Scientific Linux. Απογοήτευση-Αποθάρρυνση-Παραίτηση-Επιστροφή. Επόμενες Απογοητεύσεις-Αποθαρρύνσεις-Παραιτήσεις-Επιστροφές, χρονολογικά: openSUSE, RedHat, DebIan, και διάφορα άλλα, ενώ κατ' επανάληψιν και μέχρι πρότινος: Ubuntu. Πρώτη Πλήρης Λειτουργία, όπως είπαμε και αλλού εδώ χθες, μόνον μετά την εφαρμογή των Επιτυχών Υποδείξεων και Οδηγιών του GeorgeVita: Ubuntu 20.04.2.0 Mate. Αναθάρρυνση. Καθυστερημένη, από το 2000 όπως είπαμε αλλού εδώ, αποφασιστική απόπειρα αποκόλλησης από την microsoft για την παραγωγή εκτελέσιμων προγραμμάτων υπό το Linux. Τέλος Προλόγου.

Πάμε Εισαγωγή. Σκοπός: Μια minimal εγκατάσταση των "64-bit" -καθαρά-και-μόνον- για number crunching με ένα-και-μόνον-ένα πρόγραμμα, δηλαδή σχεδόν standalone όπως έχουμε πει αλλού εδώ, από έναν-και-μόνον-έναν user (χρήστη, χειριστή) μιας γραμμής εντολών. Όχι γραφικά. 'Όχι δίκτυο. Μόνον πληκτρολόγιο-οθόνη-removable read/write storage-όπου storage, local storage: floppy ή pendrive (στικάκι) αλλά και (πρώην) σκληρός δίσκος -στο ebay τις μέρες αυτές 2ndHand sata 2.5", 320 GB, "τραπεζών", με το τσουβάλι, 12 ευρώ ο καθένας χωρίς μεταφορικά από τον γνωστό, από άλλα μηνύματα εδώ, προμηθευτή (πήραμε μερικούς και συνδέουμε έναν σε ένα 2ndHand PC με i7-3rdGen CPU και "TPM 1.2" non upgradeable to 2.0, ήτοι, όπως είπαμε αλλού εδώ: "WINDOWS 11 INCOMPATIBLE"
-
ΚΙ ΟΠΩΣ "WINDOWS 11 INCOMPATIBLE" ΒΑΦΤΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΓΟΝΑ Η ΟΠΟΙΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΔΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ LINUX ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙZΟΥΜΕ KAI ΓΙΑ ΑΥΤΟ
-

τον αποσυνδέουμε και τον συνδέουμε "όπου αλλού θέλουμε", αν και η πικρή εμπειρία μας μάς λέει πως πρέπει να ανησυχούμε σφόδρα για την -εξ αιτίας της βάλε-βγάλε τριβής- φθορά των επαφών σύνδεσης -όχι τόσο των καλωδίων, που εύκολα αντικαθίστανται βεβαίως, όσο των δικών του).

Επιλογή Εγχειριδίου Εκμάθησης, όπως είπαμε κι αλλού εδώ, το LPG Linux Pocket Guide: "Essential Commands"-"Covers Fedora Linux", 1stEd -Πρώτη Έκδοση- 2004, 2ndEd 2012, 3rdEd 2016, by Daniel J. Barrett, κι όπως σήμερα διαπιστώσαμε: O'Reilly Best Seller - έτυχε : ) - την στιγμή αυτή έβδομο σε σειρά εκεί, καταμετρώντας από επάνω-αριστερά προς κάτω-δεξιά, το ένα από τα δύο φθηνότατα, ενώ η "δική μας" 1stEd-Πρώτη-Έκδοση, στην οποία αναφερόμαστε εδώ, περιλαμβάνεται στην συλλογή μας στο Archive, με αποκτήματα από το Archive :

-=at120pi=- <=> Εικόνα => Εικόνα

κι έτσι μπορεί να ανακτηθεί κι αυτό χρησιμοποιώντας συστηματικά και υπομονητικά τα αναφερόμενα εδώ (09 Απρ 2020, 22:38 - UPGRADE 9 Αυγούστου 2021): Απαραίτητα Εργαλεία για Αναπαραγωγή Ηλεκτρονικού Βιβλίου σε μορφή pdf - αρχικά με εικόνες σελίδων, και μετά από εφαρμογή επί αυτών OCR, που θα είναι λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένο ανάλογα με την ποιότητα της εμφάνισης των χαρακτήρων στις εικόνες αυτές, και με κείμενο, ήτοι και με δυνατότητα αντιστοίχως επιτυχημένης search για αναζήτηση λήμματος, η οποία θα λέγαμε πως είναι αφενός, άκρως επιθυμητή γενικώς στην Εποχή της Βιασύνης που ζούμε, και αφετέρου, εντελώς απαραίτητη στην περίπτωση Βιβλίων που απευθύνονται σε Αρχαρίους, όπως είναι κι ο LPG Linux Pocket Guide εδώ για εμάς.

Αν κι εδώ που τα λέμε: τι να το κάνεις πρακτικά ένα ηλεκτρονικό βιβλίο 200 σελίδων μικρού σχήματος σε pdf, όταν εσύ χρειάζεσαι έναν Εκτυπωμένο Οδηγό Τσέπης, να τον ξεφυλλίζεις, να ψάχνεις να βρεις, να σημειώνεις επάνω του, να κάνεις τέλος πάντων την δουλειά σου; Χωρίς Μεταφορικά: $14.99, ως 3rdEd Best Seller, ενώ κάτω ακόμα και από το ίσως ~1/5 της τιμής αυτής, ως 2ndHand-1stEd, στο διαδίκτυο : D .

LPG-1stEd λοιπόν, αφού εκεί μέσα μας λέει πως ενώ αφορά: (α) κατά την πολύ μικρότερη έκτασή του, την fedora linux distribution με ένα gui από τα τρία default της: gnome, kde, και το αξιοσημείωτο, ως συγγενικό προς τον δικό μας τον Σκοπό Textmode WINdow - πολύ ενδιαφέρον ! : ) - twin - και (β) καθ' όλη σχεδόν την έκτασή του, το bash cli, εντούτοις σπεύδει, ήδη από την πρώτη σελίδα (p.1), να διευκρινίσει πως όχι αποκλειστικά και μόνον αυτά τα δύο, μιας και αφενός, όπως διαπιστώνουμε, περιλαμβάνει και κάποιες εξαιρέσεις, όπως π.χ. το audacity που το 2004 δεν συμπεριλαμβανόταν στην fedora (p.165) και μας είναι άγνωστον το αν εξαιρείται από αυτήν ακόμα και σήμερα, και αφετέρου, όπως μας λέει, "If you're a new user, this book can serve as a quick introduction to Linux in general"..."as well as a guide to common and practical commands"

Αλλά η Δική μας επιλογή Linux distribution, η οποία φαίνεται σαν να συγκλίνει, τουλάχιστον προς το παρόν, περισσότερο από όλες τις άλλες, όπως είπαμε αλλού εδώ, προς τον ως άνω Σκοπό μας, είναι γενικώς εκείνη του Tiny Core Linux (wikipedia) - Tiny Core Linux (official website) των "32-bit" (Προσοχή! Φαίνεται ότι η ανάπτυξη της διανομής αυτής συνεχίζεται - τουλάχιστον μέχρι την στιγμή αυτή), και ειδικώς αυτή η ήδη δοκιμασμένη από εμάς και αποδεδειγμένα ευσταθής εκδοχή/port του των "64-bit" στην έκδοση 12.0 (January 2021): CorePure64 cli του Core Plus το οποίο κατά την εκκίνησή του προσφέρει τις πολύ χρήσιμες επιλογές: gui-ή-CorePure64 cli - αλλά και με μία ουσιώδη απόκλιση: η ανάπτυξή του χρησιμοποιεί το δια-δίκτυο κατά κόρον : )

Οπότε, μετά από αυτά, τίθεται το ερώτημα: "To LPG, που είναι για fedora (ακριβέστερα: "Fedora Core 1, the first official release (November 2003)", p.3, που εκδόθηκε τον "February 2004", p.iv), μέσα στο οποίο όλα δείχνουν μια διανομή των "32-bit" (με "σκόρπιες" αναφορές, π.χ. p.162, σε i386 και i686), και καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή νύξη για "64-bit" (με πρώτη μαζική διάθεση σε common users, όπως εμείς, το 1999, και από Intel ως IA-64 και από AMD ως x86-64), θα τα καταφέρει, με την 1stEd του αυτήν, να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες εκμάθησης της διανομής των "64-bit" CorePure64, v12.0, (January 2021)"; Κι αν και το "τι κρύβεται πίσω από τις εντολές", "32-bit" ή "64-bit", εφόσον αυτές έχουν το ίδιο όνομα δεν θα έπρεπε "κανονικά" να μας απασχολεί , εν τούτοις ο Σκοπός μας, που απαιτεί εγκατάσταση, καθαρά-και-μόνον, των "64-bit", μαζί με την πάρα πολύ πικρή εμπειρία μας από τις "προφανείς προϋποθέσεις", που αποδεικνύονται -δυστυχώς συχνά-πυκνά- να μην εκπληρούνται, μάς κάνει πάρα πολύ επιφυλακτικούς, αντιστοίχως, οπότε κι αυτό το -θεμελιώδες, θα λέγαμε πια- ερώτημα, που ήδη μας απασχολεί, είναι ακόμα ένα θέμα από αυτά, τα πρώην απρόβλεπτα και συγκεχυμένα που έγιναν συγκεκριμένα και προβλέψιμα κι έτσι μπορούμε πια να τα εξετάζουμε από εδώ. Για να δούμε, λοιπόν, αν και τι θα μπορέσουμε να κάνουμε και με όλα τα άλλα απρόβλεπτα που στην συνέχεια πρόκειται να μας προκύψουν... : ) Τέλος Εισαγωγής.

Μετά-την-Εισαγωγή - ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ - Εν τω μεταξύ, την Fri, Nov 5, 2021 at 10:11 AM πήρα το newsletter του https://www.youtube.com/channel/UC8butI ... 7EV0hUK0BQ Quincy Larson <quincy@freecodecamp.org που με πληροφορούσε για το ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟ δωρεάν 5-ωρο μάθημα

Here are this week's five links that are worth your time:

1. Linux has a famously powerful command line interface. And this course by prolific teacher Colt Steele will ramp up your terminal skills. You'll learn commonly-used commands like tail, diff, chown, and grep. This course will also show you how to use Terminal on Mac or Windows System Linux in Windows 10 so that you can practice these commands while you watch the course. (5 hour YouTube course): https://www.freecodecamp.org/news/learn ... -commands/

https://www.youtube.com/watch?v=ZtqBQ68cfJc

με εντυπωσιακής ευστοχίας αυτόματη μετάφραση από τα εξ αυτόματης e-ακοής αγγλικά στα εκτυπωμένα ελληνικά srt και txt:

https://downsub.com/?url=https%3A%2F%2F ... tqBQ68cfJc

που ανατρέπει τα δεδομένα, ανασκευάζει απόψεις μου για το WSL που μετέφερα αλλού εδώ, διαθέτει μια

Course Contents - Introduction - Why use the command line? - The world of operating systems - What is Linux? - Shells and Bash - Setup For Linux Users - Setup For Mac Users - Setup For Windows (WSL) - Using The Terminal

whoami - man - clear
intro to options
pwd - ls - cd - mkdir - touch - rmdir - rm - open - mv - cp
head - tail
date
redirecting standard output
cat - less - echo - wc
piping
sort - uniq
expansions
diff - find - grep - du - df
history
ps - top - kill - killall - jobs, bg, and fg
gzip - gunzip - tar
nano - alias - xargs - ln - who - su - sudo - passwd
chown - Understanding permissions - chmod

Τέλος Μετ-εισαγωγής.

Επεξεργασία: 14, 10 και 1 Νοεμβρίου 2021, 31, 20, 19 και 18 Οκτωβρίου 2021 - Τρίτη Έκδοση: 17 Οκτωβρίου 2021 - Προηγούμενη Επεξεργασία: 16 Οκτωβρίου 2021 - Δεύτερη Έκδοση: 15 Οκτωβρίου 2021-μεσημέρι - Προηγούμενη Επεξεργασία: 15 Οκτωβρίου 2021-χαράματα, 14, 12-απόγευμα και βράδυ, 11, και 10 Οκτωβρίου 2021 - Πρώτη Έκδοση: 9 Οκτωβρίου 2021 - Προηγούμενη Επεξεργασία: 8, 6 και 5 Οκτωβρίου 2021 μεσημέρι και βράδυ. Ακατέργαστη Έκδοση: 30 Σεπτεμβρίου 2021
.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος pez την 14 Νοέμ 2021, 21:05, έχει επεξεργασθεί 69 φορές συνολικά.

pez
Δημοσιεύσεις: 624
Εγγραφή: 03 Ιούλ 2016, 01:51
Ονομα: pez
Τοποθεσία: eu
Επικοινωνία:

1 - Linux Pocket Guide LPG facupov

Δημοσίευση από pez »

.
Σημείωση : Μέχρι να διαγράψουμε - έτσι: strike-out crossed out - το κείμενο της παραγράφου αυτής, η Εργασία είναι "Μια Ατελής Έργασία Υπό Ανάπτυξιν"
.
UPDATE 11 Οκτωβρίου 2021 - Καθίσαμε και μετρήσαμε υπομονετικά, μία-μία, πόσες είναι οι commands -που ούτε είναι built-in στο bash cli κι ούτε είναι gui εντολές- τις οποίες ο LPG θεωρεί πως είναι "essential"... Λοιπόν -"υποκειμένου του πλήθους των εις αναθεώρησιν" : D μόλις τώρα βρήκαμε πως αυτές είναι, ούτε λίγο-ούτε πολύ, 144 εκατόν-σαράντα-τέσσερις... - Μόνον που μαντεύουμε ότι οι απαραίτητες για εμάς θα είναι πολύ-πολύ ολιγότερες... - Να πούμε εικοσιπέντε 25; - Θα δούμε...

Ο Linux Pocket Guide LPG; Είπαμε. Έχει λάθη. Μερικά από αυτά αλλά, όπως διαπιστώσαμε: όχι όλα -"ευτυχώς", για εμάς : ) που έτσι έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε : D

1stEd : https://www.oreilly.com/catalog/errata.csp?isbn=9780596006280
2ndEd: https://www.oreilly.com/catalog/errata.csp?isbn=9781449316693
3rdEd: https://www.oreilly.com/catalog/errata.csp?isbn=9781491927571

αλλά δεν είμαστε σίγουροι πως μπορούμε κι εμείς εκεί πάνω να τα ανεβάσουμε καθότι κάποια στιγμή, περί το 2018:
-
https://en.wikipedia.org/wiki/O%27Reilly_Media
-
το Πρωτοποριακό, ΩΡΑΙΟ, "Βusiness Μodel" του O'Reilly έπεσε έξω, άλλαξε, κι όπως τουλάχιστον σε εμάς τώρα φαίνεται: ναι μεν σου δίνει 10 μέρες δωρεάν πρόσβαση "για να δεις τι έχει μέσα" αλλά μετά, όπως όλα δείχνουν, αν θέλεις να συνεχίσεις "να βλέπεις εκεί μέσα" θα πρέπει να πληρώνεις $49 τον μήνα... -και καλά που υπάρχει η lulu να το συνεχίζει με την παραλλαγή: "print-on-demand"-

Κι όμως! Δεν είναι έτσι! Αφού, όπως προ ολίγου σιγουρευτήκαμε, η αποστολή εντοπισμού παροραμάτων φαίνεται να είναι ακόμα Ανοικτή, ακόμα και για την Πρώτη Έκδοση του 2004, από εδώ:
https://www.oreilly.com/cs/catalog/create/errata/?b=1067
: Submit Errata

Update 6 Οκτωβρίου 2021

github:
https://github.com/oreillymedia/linux_pocket_guide
author's web site:
https://linuxpocketguide.com/
add examples:
https://github.com/oreillymedia/linux_p ... ocketguide
O'Reilly catalog page

Όμως, ποιες είναι εκείνες οι αρετές του που μας έκαναν να το ξεχωρίσουμε από όλα τα άλλα -κι αυτά θα λέγαμε πως είναι παραπάνω από αρκετά- παρόμοια βιβλία τα οποία πέσανε στα χέρια μας- και προσέλκυσε την προσοχή μας; Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

(0) Μια γενναία απόπειρα ένταξης όλων των επικεφαλίδων περιγραφής "των πλείστων" - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, υποθέτουμε "των πλέον εν χρήσει", επίσης ό,τι κι αν σημαίνει κι αυτό : D - από τις linux commands σε ένα Ενιαίο_Σχήμα, που παραδειγματικά μπορεί ίσως να κατανοηθεί με τα ακόλουθα δύο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, το πρώτο, όπως το προτείνει το LPG-1stEd (p.6) -αν και κττμγκγ φαίνεται σαν να μπορούσε να είχε πρότεινει κάποιο αντιπροσωπευτικότερο- και το δεύτερο εμείς (p.70):

Εικόνα

όπου -κι εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες για τους πρώην χρήστες μόνον microsoft, δηλαδή όπως κι εμείς:

ls : δώσε μου linux μια list από τα files που σου ζητάω, και

type : δώσε μου linux τον type της/των command/commands που σου ζητάω

- όπου η διάταξη , οι αγκύλες, και τα πλάγια γράμματα είναι του LGP, και σημαίνουν -ουσιαστικά κατά την δική μας αντίληψη που διαμορφώθηκε ύστερα από σύνθετο, μάλλον μακρύ, λογικό αποκλεισμό άλλων ενδεχομένων- τα εξής:

- πλάγια γράμματα : επιλογή από τον χειριστή η οποία όταν εμφανίζεται εντός αγκυλών είναι προαιρετική, ενώ εκτός αγκυλών υποχρεωτική
- οριζοντία συνεχής γραμμή -σε εμάς οριζοντία ακολουθία από χαρακτήρες παύλας-πλην: [-] που διαιρεί το LPG σε 2 μέρη: Άνω και Κάτω.

το οποία αφού τα υιοθετήσαμε κι εμείς, τα τροποποιήσαμε κατάλληλα: για την δική μας κατανόηση, ευκολία, και εξηγήσεις.

Τώρα.

Σε μια δική μας απόπειρα για την κατανόηση και απομνημόνευσης του LPG Σχήματος, το διαιρέσαμε και κατακορύφως χρησιμοποιώντας χαρακτήρες άνω-και-κάτω-τελείας: [:], κι έτσι διακρίνουμε σαφώς πια 4 μέρη: Άνω-Αριστερά, Άνω-Δεξιά, Κάτω-Αριστερά, και Κάτω-Δεξιά, όπου τα πλάγια γράμματα δείχνουν κάποιο ενδεχόμενο και τα ορθά κάτι το απαραίτητο:

    0     1    2                         3
command-name [options] [files] :                     rpm-name
-------------------------------:-------------------------------------------------
dir-name | shell built-in   : stdin stdout - file -- opt --help --version
     4             5   6   7    8    9    10
.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος pez την 16 Οκτ 2021, 12:40, έχει επεξεργασθεί 9 φορές συνολικά.

pez
Δημοσιεύσεις: 624
Εγγραφή: 03 Ιούλ 2016, 01:51
Ονομα: pez
Τοποθεσία: eu
Επικοινωνία:

2 - Core Pure 64

Δημοσίευση από pez »

.
Σημείωση : Μέχρι να διαγράψουμε - έτσι: strike-out crossed out - το κείμενο της παραγράφου αυτής, η Εργασία είναι "Μια Ατελής Έργασία Υπό Ανάπτυξιν"
.


captured using vga2usb - 1st publication
:

Εικόνα

pez
Δημοσιεύσεις: 624
Εγγραφή: 03 Ιούλ 2016, 01:51
Ονομα: pez
Τοποθεσία: eu
Επικοινωνία:

3 - LPG Command-Programs Part 1/4

Δημοσίευση από pez »

.
Σημείωση : Μέχρι να διαγράψουμε - έτσι: strike-out crossed out - το κείμενο της παραγράφου αυτής, η Εργασία είναι "Μια Ατελής Έργασία Υπό Ανάπτυξιν"
.
 1  6   ls     list
 4 12   shutdown  
 7 34   up2date  
  35   rpm    red hat package manager
 8 38   ls     list
  39 (|) cp     copy
  39   mv     move
  39 | rm     remove
  40   ln     link
 9 42   basename
  42   dirname
  42   mkdir   make directory
10 43   cat    concatenate 
  44   less
  45   head
  46   tail
  46   nl     numbering lines
  47   od     octal dump
  48   xxd
  49   gv
  50   xdm
11 52   emacs
  53   vim
  55   soffice
  56   abiword
  56   gnumeric
12 57   stat
  58   wc     word count
  59   du     disk usage
  59   file
  60   touch
  61   chown   change owner
  62   chmod   change mode
  63   chattr   change attribute
  65   lsattr   list attribute


pez
Δημοσιεύσεις: 624
Εγγραφή: 03 Ιούλ 2016, 01:51
Ονομα: pez
Τοποθεσία: eu
Επικοινωνία:

4 - O'Reilly Open Books Project - Για το Linux και το Open Movement

Δημοσίευση από pez »

.
Σημείωση : Μέχρι να διαγράψουμε - έτσι: strike-out crossed out - το κείμενο της παραγράφου αυτής, η Εργασία είναι "Μια Ατελής Έργασία Υπό Ανάπτυξιν"

.
.
Προσπαθώντας να γράψω εδώ για το πως Μαθαίνω Linux, θυμήθηκα, πριν από καμιά εικοσαριά ημέρες, πως "κάποια" στιγμή στο παρελθόν είχα πέσει επάνω σε "κάποια" δωρεάν βιβλία από την επιχείρηση του O'Reilly, την οποία, κατόπιν τούτου, την αναζήτησα και την βρήκα, αφού ακόμα και τώρα είναι ανοικτή, αλλά δωρεάν βιβλία εκεί δεν βρήκα. Προχθές, ανακατεύοντας "κάποια" χαρτιά σε "κάποια" σακούλα, έπεσα επάνω σε ένα εκτυπωμένο δίφυλλο που αφορούσε περιεχόμενα ιστοσελίδας από το website του O'Reilly, που εκτύπωσα στις 4 Νοεμβρίου 2014. Σήμερα το απόγευμα είπα ας ρίξω μια ματιά να δω τι γράφει εκεί μέσα και διαπίστωσα πως ναι, πράγματι, αναφερόταν σε Open Books αλλά κάτω από διαφόρων τύπων άδειες χρήσης ενώ μαζί με τις "εξηγήσεις" παρέθετε και έναν κατάλογο από -όπως κάθισα και μέτρησα- links προς 56 τίτλους: 51 στα αγγλικά, 4 στα γερμανικά, και 1 στα πολωνικά: για το Linux ειδικώς και το Ανοικτό Κίνημα γενικώς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μιας και πρόσεξα πως μεταξύ τους υπήρχε και ένας τίτλος για windows NT. Ωραία! Διότι, θα μπορούσα να επιχειρήσω να βρω την ιστοσελίδα αυτή στο Archive και να δω αν και τι έχει διασωθεί! Αλλά κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Διότι βάζοντας κατ' ευθείαν στον google "open books o'reilly" μου έδειξε πως μια τέτοια σελίδα πράγματι υπήρχε ήταν ακόμα ζωντανή στο web! Δεν το πίστεψα παρά μόνον όταν κοίταξα με ένταση 2-3 φορές το link που υποδείκνυε κι αυτό δεν ήταν στον Archive αλλά στο site του O'Reilly: "O'Reilly Open Books Project - O'Reilly has published a number of Open Books--books with various forms of "open" copyright--over the years. The reasons for "opening" copyright, as well as the ...". Δυο φορές: Ωραία! Ωραία! : ) Αλλά -νέα αγωνία- ποια από αυτά θα ήταν ακόμα "ζωντανά"; Έπιασα τα αγγλικά, ένα-προς-ένα. και μετά από καμιά δυο ώρες ακόμα., βεβαιώθηκα πως -είτε απευθείας εκεί που δείχνουν τα links, είτε με μια μικρή, σχεδόν προφανή, αναζήτηση- Όλα τους είναι Ακόμα Ζωντανά! Τρεις φορές: Ωραία! Ωραία! Ωραία! : D

O'Reilly Open Books Project

ΥΓ Κι αφού πρόλαβα να γράψω εδώ το μήνυμα αυτό πάω τώρα εκεί να πιάσω να κατεβάζω : D ) κι ας λέει εκεί πως ένα -τουλάχιστον- από αυτά είναι "οπωσδήποτε" "out of date", κι ας είναι ίσως τα περισσότερα από αυτά οπωσδήποτε για 32-bit, αλλά μπορεί και όχι μόνον, κι ας είναι ίσως τα πιο πολλά τεχνολογικά ξεπερασμένα ή/και εντελώς άχρηστα -δεν είμαι σε θέση να το εκτιμήσω...
.

Προσοχή!

Όπου ανοίγει: [Buy on Amazon] - [Start your free trial],
τα αφήνουμε στην ησυχία τους και πάμε παρακάτω:

Publisher resources
Table of contents
Show more v

κι εδώ είναι τα περιεχόμενα σε πολλές html pages = θέλει υπομονή για την συλλογή τους - αν βέβαια αξίζουν τον κόπο...

Ακολουθούν οι διαθέσιμοι τίτλοι μαζί με τα ΟΡΘΑ links, όπου απαιτείται, καθώς και άλλες σχετικές σημειώσεις - βιβλιονομία : D Εργασία απαραίτητη:


το κείμενο το δίνουν ως:

P = pdf
H = html μόνον
Z = zipped 
Έ = ένα κομμάτι 
Π = πολλά κομμάτια 
O = out of date ξεπερασμένο 

ενώ εμείς:

a = το βρήκαμε επιπροσθέτως στο Archive
Δ = στο Archive αλλά δανειζόμενο
N = βρήκαμε νέο link που παίζει 

και μας φαίνεται:

χρωματισμένα γράμματα = ενδιαφέρον 
κόκκινα έντονα = σημαντικό
μπλε έντονα = διαχρονικό - κλασσικό
μαύρα = καμιά γνώμη

αναδιατάξαμε την σειρά παρουσίασης με τους αριθμούς της να αναφέρονται στην ένα-προς-ένα καταμέτρηση στην καθ΄όλα τα φαινόμενα εγκαταλελειμμένη πια ιστοσελίδα, ενώ παραλείψαμε την διάκριση "Out-of-Print" ως στερουμένη νοήματος πλέον.
English-Language Books

10 P  Managing Projects with GNU make, 3rd Edition
    https://www.oreilly.com/openbook/make3/book/
33 HΠ Using Samba
    https://www.oreilly.com/openbook/samba/book/
17 P  Version Control with Subversion, 2nd Edition
    https://svnbook.red-bean.com/
09 P  Linux Device Drivers, 3rd Edition
    https://www.oreilly.com/openbook/linuxdrive3/book/
23 P  Linux Device Drivers, 2nd Edition
   https://www.xml.com/ldd/chapter/book/index.html
40 PΠ Windows NT Workstation Configuration and Maintenance
    https://www.oreilly.com/openbook/ntmaint/book/index.csp

02   The Cathedral and the Bazaar
    http://www.catb.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/
    και με μια απόδοση στα ελληνικά
07   Free as in Freedom
    https://www.oreilly.com/openbook/freedom/
12 H  OpenSources: Voices from the Open Source Revolution
    https://www.oreilly.com/openbook/opensources/book/
13 P  Producing Open Source Software: How to Run a Successful Free Software Project (Translations)
    https://producingoss.com/
14 P  Understanding Open Source and Free Software Licensing
    https://www.oreilly.com/openbook/osfreesoft/book/
18 P  We the Media
    https://www.oreilly.com/openbook/wemedia/book/
21 HZ The Future Does Not Compute
    https://netfuture.org/fdnc/index.html
31   The Whole Internet User's Guide & Catalog
  Δ  https://archive.org/details/wholeinternet00conn/
  Δ  https://archive.org/details/wholeinternetfor00krol
  Δ  https://archive.org/details/wholeinternetuse00edkr
  Δ  https://archive.org/details/wholeinternetuse00krol
41   World Wide Web Journal 
    αν χρήσιμο, τότε ό,τι έχει απομείνει μεταξύ 1998 και 2019 
  από https://web.archive.org/web/19981205042 ... //w3j.com/
  έως https://web.archive.org/web/20190101102 ... //w3j.com/

01 N  Ajax Design Patterns
    https://www.oreilly.com/library/view/aj ... 596101805/
  A  https://archive.org/details/ajaxdesignpatter00mahe
03 O  CouchDB: The Definitive Guide
    http://guide.couchdb.org/
04 -  Creating Applications with Mozilla
    https://www.oreilly.com/library/view/cr ... 596000523/
05   DocBook: The Definitive Guide
    https://www.oreilly.com/openbook/docboo ... cbook.html
06 -  Embedding Perl in HTML with Mason
    https://www.oreilly.com/library/view/em ... 596002254/
08 H  Learning JavaScript Design Patterns
    https://addyosmani.com/resources/essent ... erns/book/
11 H  MySQL Reference Manual
    https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/
15 P  Practical mod_perl
    https://modperl2book.org/mp1/
16 P  RESTful Web Services
    http://restfulwebapis.org/rws.html

Out-of-Print Books

24 HΠ Linux Network Administrator's Guide, 2nd Edition
    https://www.oreilly.com/openbook/linag2/book/
32 P  Unix Text Processing (Hayden Books)
    https://www.oreilly.com/openbook/utp/
25 HΠ Making TeX Work
    http://makingtexwork.sourceforge.net/mtw/
20 HΠ CGI Programming on the World Wide Web
    https://www.oreilly.com/openbook/cgi/
    2ndEd - CLOSED
    https://www.oreilly.com/library/view/cg ... 565924193/
29 HΠ PNG: The Definitive Guide
    http://www.libpng.org/pub/png/book/toc.html

39   Web Client Programming with Perl 
19   Asterisk: The Future of Telephony, Second Edition
22   Java AWT Reference
26   MH & xmh: Email for Users & Programmers, 3rd Edition
28   OpenOffice.org XML Essentials (Unpublished)

30   Programming the Be Operating System
27   Microsoft RPC Programming Guide

34   Volume 3: OPEN LOOK User's Guide (Unpublished)
35   Volume 6A: Motif Programming Manual
36   Volume 6B: Motif Reference Manual, 2nd Edition
37   Volume 7A: XView Programming Manual
38   Volume 7B: XView Reference Manual
 
42   Xlib Reference Manual for Version 11 of the X Window System
43   Xlib Reference Manual for Version 11 Volume 2, 5th Editon
44   X Toolkit Intrinsics Programming Manual for Version 11
45   X Toolkit Intrinsics Reference Manual for Version 11 of the X Window System
46   X Tool Kit Intrinsics Programming Manual for Version 11 Volume 4
47   X Toolkit Intrinsics Programming Manual for X Version II
48   X Toolkit Intrinsics Programming Manual: OSF/Motif 1.1 Edition for X11, Release 4
49   X Window System Administrator's Guide for X Version 11
50   X Window System User's Guide for X11 R3 and R4 of the X Window System
51   X Window System User's Guide: OSF/Motif Edition

Deutschsprachige Online-Bücher

52   Linux Gerätetreiber, 2. Auflage
53   Linux Wegweiser zur Installation & Konfiguration, 3. Auflage
54   Linux Wegweiser für Netzwerker, 2. Auflage
55   Open Source: kurz & gut

Polish-Language Books

56   W obronie wolnosci

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ατάκτως ερριμμένα θέματα προς κατηγοριοποίηση”