Φωτεινή επιγραφή με κινούμενα LED (POV LED DISPLAY)

Ψηφιακά κυκλώματα που δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 624
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

Φωτεινή επιγραφή με κινούμενα LED (POV LED DISPLAY)

Δημοσίευση από GeorgeVita »

Φωτεινή επιγραφή με κινούμενα LED (POV LED DISPLAY)

Θα έχετε δει αρκετές κατασκευές για φωτεινές επιγραφές και ρολόγια που υλοποιούνται με κινούμενα ή περιστρεφόμενα LED. Αυτές οι εφαρμογές έχουν ως αρχή λειτουργίας το μεταίσθημα, δηλαδή την μικρή αδράνεια (1/10 sec) του οπτικού νεύρου στην αντίληψη κινούμενων εικόνων. Σε αυτή την ιδιότητα βασίζονται σχεδόν όλες οι τεχνολογικές εφαρμογές απεικόνισης όπως ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, σχεδόν όλες οι οθόνες υπολογιστών, τηλεφώνων, ρολογιών, κλπ. καθώς και αρκετά από τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα!

Στα αγγλικά το μεταίσθημα ονομάζεται Persistence Of Vision ("POV") και οι σχετικές επιγραφές POV LED DISPLAY, LED air display ή και propeller display λόγω χρήσης περιστρεφόμενου μηχανισμού σαν προπέλα.

Τα LED στις φωτεινές επιγραφές είναι τοποθετημένα σε γραμμές και στήλες οι οποίες σαρώνονται με πληροφορίες από μια μνήμη για να ανάψουν τα κατάλληλα LED στο κατάλληλο σημείο και να εμφανιστούν τα γράμματα ή τα σκίτσα του μηνύματος.
Στην φωτεινή επιγραφή με κινούμενα LED κατασκευάζουμε μόνο μια στήλη η οποία θα κινείται/περιστρέφεται στο χώρο και θα αναβοσβήνει συγχρονισμένα με την κίνησή της για να εμφανιστεί το κατάλληλο περιεχόμενο που θα είχε η αντίστοιχη στήλη σε μια σταθερή επιγραφή.

Το παρακάτω κύκλωμα με μController PIC βασικών δυνατοτήτων οδηγεί τα LED και εκτός του βύσματος προγραμματισμού (ICSP) έχει είσοδο προγραμματισμού από Η/Υ (RS232), μηχανικό αισθητήριο κίνησης (tilt sensor), μπουτόν αλλαγής κατάστασης και θερμίστορ για ένδειξη θερμοκρασίας αέρα!

Εικόνα

Μια γεύση από το πρωτότυπο δοκιμών:

Εικόνα

Και από το πρώτο μήνυμα χρησιμοποιώντας λευκά LED για να είναι ευδιάκριτο και την ημέρα.
Εμφανές και το λάθος στη σύνδεση 2 LED (παραμόρφωση στο Υ):

Εικόνα

... συνεχίζεται!
Άβαταρ μέλους
manolena
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 02 Φεβ 2014, 16:45
Ονομα: Μάνος
Επικοινωνία:

Re: Φωτεινή επιγραφή με κινούμενα LED (POV LED DISPLAY)

Δημοσίευση από manolena »

Γιώργο, χαιρετώ.

Μου θύμισες τα νιάτα μου με τα ανεμιστηρο-ρολογάκια μου, έχω να σου πω...
Μια ερώτηση έχω εντούτοις: ο tilt switch που έχεις στην PORTA.1, πως επενεργεί στον κώδικα; Θέλω να πώ, όταν κινείται η μπάρα των LED προς τη μια κατεύθυνση, αυτός
"λέει" στον κώδικα να διαβάσει την ταμπέλα των χαρακτήρων ορθά και όταν η μπάρα κινείται σε αντίθετη απο την πρώτη, κατεύθυνση, τότε ο κώδικας του string της ταμπέλας διαβάζεται ανάποδα;

Π.χ., αν για το string: "ΓΙΩΡΓΟΣ" ο index σου δείχνει με τη σειρά τα γράμματα Γ,Ι κτλ για ορθή μετάδοση και εμφάνιση (κίνηση μπάρας προς τα δεξιά) θα πρέπει για αντίθετη κίνηση να δείχνει τα ίδια γράμματα αντίστροφα;
My way of learning is trial and error.
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 624
Εγγραφή: 04 Σεπ 2013, 21:51
Ονομα: Γιώργος
Επικοινωνία:

Re: Φωτεινή επιγραφή με κινούμενα LED (POV LED DISPLAY)

Δημοσίευση από GeorgeVita »

manolena έγραψε:Γιώργο, χαιρετώ.
Μου θύμισες τα νιάτα μου με τα ανεμιστηρο-ρολογάκια μου, ...
...ο tilt switch που έχεις στην PORTA.1, πως επενεργεί στον κώδικα;
Γειά σου Μάνο, χαίρομαι που σου "θυμίζω"!
Η χρήσιμη ερώτησή σου βοηθά την τεχνική περιγραφή μου!

Συγχρονισμός σάρωσης LED με την κίνηση της πλακέτας
Για τον συγχρονισμό της κίνησης χρησιμοποιώ απλό αισθητήριο κλίσης (tilt sensor). Αρχικά τοποθέτησα 2x αισθητήρια με το σκεπτικό του καλύτερου συγχρονισμού σε κάθε κατεύθυνση. Ομως, το μπαλάκι του αισθητηρίου κλείνει την επαφή στο τέλος της κίνησης κατά την απότομη επιβράδυνση και παραμένει εκεί μέχρι το τέλος της αντίστροφης κίνησης:

Εικόνα

Η σάρωση στα LED ξεκινά λίγο μετά το κλείσιμο της επαφής για να έχει αποκτήσει σταθερή ταχύτητα επιστροφής η μπάρα. Αν εμφανίσουμε το μήνυμα αμέσως με το κλείσιμο της επαφής θα χαθούν οι πρώτες στήλες. Η σάρωση των LED γίνεται για εμφάνιση του κανονικού μηνύματος στην μία κατεύθυνση ("ΓΕΙΑ ΣΟΥ!") και το συμμετρικό της στην αντίθετη κατεύθυνση ("!YOΣ AIEΓ"). Θέλουμε να συμπίπτουν τα δύο είδωλα για καλό οπτικό αποτέλεσμα αλλά οι δοκιμές δεν με κάλυψαν. Αν ΔΕΝ έχεις σταθερό χέρι ΔΕΝ συμπίπτουν 100% τα δυο είδωλα. Αφαίρεσα το 2ο αισθητήριο, μετρώ τον χρόνο μεταξύ δύο κλεισιμάτων της ίδιας επαφής και υπολογίζω ότι κάθε κατεύθυνση διαρκεί το μισό χρόνο. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με τα 2 αισθητήρια. Ο "χρονισμός" ανανεώνεται συνεχώς σε κάθε κίνηση.

Για το παράδειγμα του σχήματος ισχύουν οι παρακάτω χρονισμοί:
t=συνολικός χρόνος για όλη την κίνηση (αριστερά-δεξιά)
t1=t/2=χρόνος μεταξύ των δύο ακραίων σημείων
t/8 αρχική καθυστέρηση
t/4 χρόνος εμφάνισης μηνύματος
t/8 ότι περισσεύει έως το επόμενο σημείο

Επειδή με ενδιαφέρει και η χρήση της "φωτεινής πινακίδας" σε ρόδα ποδηλάτου (νά 'τα "ανεμιστηρο-ρολογάκια"), δοκίμασα να γράφω το μήνυμα μόνο στην μία κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα φαίνεται σταθερότερο αλλά έχει τα μισά κινηματογραφικά καρέ... Στο τελικό πρόγραμμα θα έχω και τις δύο δυνατότητες (απλή σάρωση ή "interlaced").
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λοιπά ψηφιακά κυκλώματα”